Hirdetés

Egyre több országban vált ki aggodalmat az, hogy Észak-Afrikában válogatás nélkül pusztítják a vándorló madarakat. Egyiptomban és Líbiában a Földközi tenger hosszú partszakaszain nagyon elterjedt a vándormadarak vadászata, és – a főleg ködhálós – csapdázása. Ez sürgős fellépésre indította a BirdLife Partnerei szervezetet, állami ügynökségeket, a Vándorfajok Konvencióját, valamint az afrikai-eurázsiai vándorló vízimadarak megőrzéséről létrejött megállapodás tagjait.

„A madarak csapdába ejtése ősi tradíció ezekben az országokban. A leginkább vadászott faj, a közönséges fürj, helyi ínyencségnek számít.” – mondja Marcus Kohler, a BirdLife madárvonulással foglalkozó programvezetője. „Elfogadható, ha a helyiek így egészítik ki az étrendjüket. A csapdák válogatás nélküli és ilyen mértékű használata azonban mára aggasztó méreteket öltött és már más fajokat is érint.”

Nem csak a fürjet ejtik el, hanem „mellékesen” jelentős számban sok egyéb fajt is, így például az európai gerlét és a tövisszúró gébicset is. Új és aggasztó fejlemény az, hogy egyre gyakrabban és kiterjedtebben használnak ködhálót csapdaként. Becslések szerint minden ősszel madarak millióit pusztítják el, amikor Európából és Ázsiából a Fekete-Afrikában található telelő helyeikre indulnak. Válaszként egy nemzetközi értekezleten gyűltek össze a terület meghatározó személyiségei és szervezetei, közöttük egyiptomi és líbiai kormányzati és nem kormányzati formációk képviselői.

Az értekezletre Bonnban került sor és megjelentek a BirdLife Partnerei, a NABU (a németországi BirdLife), az RSPB ( a nagy-britanniai BirdLife), a Nature Conservation (BirdLife partner), a Vándorfajok konvenciójának titkárságai (CMS) és az afrikai-eurázsiai vándorló vízimadarak megőrzéséről létrejött megállapodás képviselői. Az értekezlet részletes akciótervet fogadott el arról, hogy készüljön alapos felmérés a probléma mértékéről és kihatásairól, és vizsgálják meg a madarak csapdával történő vadászatának társadalmi-gazdasági és jogi vonatkozásait is.
ködhálós madárfogás a Földközi-tenger afrikai partjainálködhálós madárfogás a Földközi-tenger afrikai partjainál

libanoni mészárosok
 

„A BirdLife Partnerei a „Vándorutak” program keretében számos országban foglalkoznak a madarak illegális elpusztításával és fenntarthatatlan mértékű vadászatával. A most elfogadott terv megszünteti ismereteink hiányosságait és lehetővé teszi, hogy az egyiptomi és líbiai hatóságokkal azon dolgozzunk, hogy felkészülten foglalkozhassanak a csapdával történő vadászattal kapcsolatos kérdésekkel, miközben tekintettel vannak a fürjvadászat szükségességére is.” – mondta Kohler.

Arról is megállapodás született, hogy gondoskodni kell a hatékony törvényekről és szabályozásról, amit megfelelően alkalmazni is kell, a helyi kormányzati és nem kormányzati szervezeteket és helyi közösségeket pedig alkalmassá kell tenni arra, hogy hatékonyan fel tudjanak lépni a térségben a csapdák válogatás nélküli használatával szemben.

 

„A madarak illegális és fenntarthatatlan pusztítása olyan világméretű probléma, amivel a BirdLife Partnereinek feltétlenül foglalkoznia kell. Bár az utóbbi 20 évben több országban is jelentős és biztató javulást figyelhettünk meg, számos más országnak erőteljesebben kell foglalkoznia ezzel az elterjedőben levő és fenntarthatatlan gyakorlattal. Biztató az egyiptomi és a líbiai kormány elkötelezettsége. A BirdLife Partnerei elszántak, hogy teljes mértékben támogassák az erőfeszítéseiket.” – mondta Dr. Marco Lambertini, a BirdLife International vezérigazgatója.

Kapcsolódó anyagok:

Rekord mennyiségű madárfaj a kihalás szélén

Drámai madárpusztítás Spanyolország fölött

Riasztóan sok védett madarat pusztítanak el Európában

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás