Hirdetés

Párizsban megszavazták az elektromos rollerek bérlésének betiltását. A tegnap leadott szavazatok csaknem 90 %-a szólt a tiltás mellett, de a jogosultak csak kevesebb mint 8 %-a ment el szavazni.A népszavazást azért írták ki, mert a francia fővárosban egyre többen sérültek meg, illetve haltak a meg e-roller balesetekben. A város választói névjegyzékében szereplő 1,38 millió emberből a hivatalos adatok szerint alig több mint 103 ezren vettek részt a szavazáson. Közülük több mint 91.300-an szavaztak a robogók ellen. A népszavazást a város szocialista polgármestere, Anna Hidalgo írta ki, aki egyébként támogatta a tilalmat – írta a BBC.

Párizs volt az első város, ahol bevezették az e-rollereket, de a kritikusok szerint több kárt okozott, mint hasznot. A gondot az okozta, ahogy sokan a robogókkal közlekedtek: a járdán a gyalogosok, az úttesten pedig az autósok között szlalomoztak, és akár 27 km/órás sebességre is felgyorsultak. Az e-rolleresek gyakran nem viseltek sisakot, és már 12 éves gyerekek is legálisan kibérelhették az eszközt. Szintén az e-rollerek ellen szólt, hogy a tömegesen parkoltatott eszközök elállták a gyalogosok útját a járdákon.

A 2019-ben bevezetett új törvények – beleértve a jól látható ruházat viselését, és a forgalom ellen való közlekedés tilalmát – 135 eurós (116 GBP; 146 dollár) pénzbírságot szabtak ki, a sebességhatár túllépéséért pedig akár 1500 eurót is.  Eközben a kidobott robogók is jelentős problémává váltak Párizsban, sokakat találtak a város parkjain és terein.  A dokkoló nélküli robogók járdán történő parkolásának tilalmát a 35 eurós pénzbírság fenyegetése ellenére nagyrészt figyelmen kívül hagyták.

Az e-scooterek üzemeltetői azzal érveltek, hogy a járművek a városban bekövetkező közlekedési baleseteknek csak kis részét teszik ki. A három legnagyobb e-roller szolgáltató, a Dott, a Lime, és a Tier attól féltek, hogy fiatal ügyfeleik nem mennek el szavazni, ezért a közösségi médiában próbálták arra buzdítani az embereket, hogy mellettük tegyék le a voksukat. Az ügy érdekében a szavazás napjára még ingyenes fuvarokat is kínáltak.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás