Hirdetés

A Nulla Hulladék Hét alkalmából nyílt napot tartanak a Humusz Házban, melyre elsősorban pedagógusok, önkéntesek, szakmabeliek részvételére számítanak, de várnak minden lelkes érdeklődőt is! Vásárlás helyett filmnézés a Ne vásárolj semmit! napon

A Nulla Hulladék Hét alkalmából nyílt napot tart a Hulladék Munkaszövetség a budapesti Humusz Házban, melyre elsősorban pedagógusok, önkéntesek, szakmabeliek részvételére számítanak, de várnak minden lelkes érdeklődőt is! A részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött!

Programok:  2013 november 29

14:00 – Intro: bemutatjuk, hogy hogyan segíti a Humusz azokat, akiknek fontos a hulladékcsökkentés

14:45 – “Környezettudatosság óra”: játszva mesélünk a hulladékproblémáról és a megoldásokról a mindennapok szintjén

15:45 – Vonulás a Mese tanösvényen: módszertani cserebere szemléletformálással foglalkozó szakemberek részére, de más is jöhet 🙂

16:45 – Nem szabunk gátat a tenniakarásnak: infó óra az önkéntes lehetőségekről

17:45 – Redizájn kézműves foglalkozások, de addig is: az újragondolt művészet jegyében

19:00 – Filmklub: Trashed. Számos díjat besöpört film arról, hogy hogyan borítja el a Földet a szemét. Főszerepben: Jeremy Irons. „Magyarítva” by Humusz. A filmet a látottak után legtöbben nem hagyják szó nélkül, ezért beszélgetést is terveztünk a végére.

 A csúcstalálkozó teljes időtartama alatt:  kóstolhatók az ökofrankó falatkák és itókák; megtekinthető a ReSzütyő kiállítás (táskák maradékanyagból); a Felesleges Áruk Fórumában böngészhetők a fogyasztói társadalom túlkapásai; a Humusz Ház mesés kertjében sátrunkat felállítva mutatjuk be játékainkat, kiadványainkat, szemléletformáló anyagainkat a szakmai érdeklődők számára; a Humusz munkatársai – ha éppen elkaphatók a szervezkedés közben – szívesen állnak rendelkezésre egyéni tanácsadás céljából is.

Az eseményen való részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött!  A ház befogadó képessége korlátozott, ezért a regisztráció a jelentkezés sorrendjében történik! Megértéseteket köszönjük!

Regisztrálni itt lehet>>>

Vásárlás helyett filmnézés a Ne vásárolj semmit! napon

Szerte a világon és Magyarországon is már több mint egy évtizede hirdetnek egy napos fogyasztói böjtöt november utolsó péntekén környezetvédő és fogyasztáskritikus szervezetek. A „Ne vásárolj semmit!” Napot Magyarországon azért tartják pénteken, mert a magyarok pénteken vásárolnak a legtöbbet. November utolsó péntekén (29-én) pedig, a Tudatos Vásárlók a karácsonyi nagybevásárlás előtt arra emlékeztetnek, hogy a fogyasztás nem egyenlő a boldogsággal. „Ez a nap jó alkalom arra, hogy értékeljük a fogyasztói szokásaink hatásait a környezetre és más emberek életére. Információkat gyűjthetünk, elgondolkodhatunk, meglátásainkat megbeszélhetjük másokkal” – hívja fel a figyelmet a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

Ebben az évben a TVE Magyarország legnépszerűbb gyümölcslevével, a naracslével kapcsolatos problémákra hívja fel a figyelmet, és A Ne vásárolj semmit! napon mozizni hívja az embereket. A narancslé az európai családok kedvelt itala, a jelenlegi egyenlőtlen és igazságtalan kereskedelmi és termelési körülmények miatt mégis fennáll a veszély, hogy rövid időn belül eltűnhet a boltok polcairól.
A film hátteréül a Tudatos Vásárlók Egyesületének partnerei, a brazil Instituto Observatório Social (IOS) és a német Christliche Initiative Romero (CIR) megbízásából végzett kutatás szolgált. A tanulmány megállapította, hogy a termelők tartósan nyomott áron kénytelenek eladni a narancsot, mivel kiszolgáltatott helyzetben vannak a nagy felvásárlókkal szemben. Hosszabb távon ez a termelők ellehetetlenülését és a termelés visszaesését eredményezi.

A narancslé ellátási lánca rendkívül koncentrálódott, ezért fogyasztóként nehéz befolyásolni azt. Európai civil szervezetek, köztük a Tudatos Vásárlók Egyesülete, ezért azt sürgetik, hogy ha már jelentős vevői erő koncentrálódik a szupermarketláncok kezében, ezt ne csak az árak leszorítására használják, hanem az átlátható és tisztességes körülmények megteremtésére a beszállítói láncaikban. Ne engedjenek méltánytalan körülmények között előállított termékeket a polcaikra. Az Európai Unió hozhat olyan szabályokat, amely alapján bárki kérhet európai jogorvoslatot, akinek a terméke az európai piacokra jut.
 

„A felelősen gondolkodó fogyasztóknak abban lehet szerepük, hogy mind a vállalatok, mind a döntéshozók felé jelzik: szeretnék olyan feltételrendszer kialakítását, amely mindenki számára méltányos helyzetet biztosít.”  2013 decemberétől a Tudatos Vásárlók Egyesülete honlapján lehetőség nyílik a fogyasztói visszajelzésekre a döntéshozók felé. Az Egyesület reményei szerint a közvetlen fogyasztói-állampolgári visszajelzésekkel elérhetőek olyan változások, amelyeken a magyar, az európai és a tengerentúli beszállítók javát, és ezáltal a fogyasztók hosszú távú érdekeit szolgálják.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete a Ne vásárolj semmit! Nap-on vetíti a közönség számára a Brazíliában forgatott filmet, melyre várják az érdeklődőket!

A Tudatos Vásárlók Egyesülete és a Water Film bemutatja:
A narancslé útja – facsarva, Brazíliából (2013)
Szerkesztő riporter: Bombera Krisztina
Rendezte és fényképezte: Vizi Attila
Helyszín: Kino Mozi, Budapest, Szent István körút 16.
Időpont: 2013. november 29. péntek, 18 óra
A filmbemutató ingyenes, regisztrálni itt lehet >>> 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás