Hirdetés

A greenfo.hu információi szerint  a Füzesabonyi Rendőrkapitányságon külön nyomozócsoport alakult annak a büntető feljelentésnek a kivizsgálására, amely szerint a Debrői Tóth és Tóth Borászat a Tarna vizét kiszivattúzva ökológiai katasztrófát okozott az utóbbi másfél évtizedben rendkívüli biodiverzitás elért kis heves megyei folyó alsó szakaszán.

Úgy tudjuk, Gyetvai Péter kompolti természetfotós, ökoturisztikai szakújságíró feljelentése nyomán a rendőrség mellett megyei kormányhivatal (újabb nevén főispánság) több egysége is vizsgálatot indított az ügyben. A legfrissebb információk szerint 2 szivattyút lefoglalt a rendőrség.

A Tarna melletti Kápolna községben található Macskaárvaház Alapítvány kuratóriumi elnöke, Bóday Pál kérdésünkre megerősítette: az ő információi szerint is intenzív felderítő munkát folytat a rendőrség, amelynek keretében helyszíni szemlére, iratok lefoglalására, és számos tanúkihallgatásra is sor kerül a napokban. Meghallgatták többek között Szalóki Péter gazdálkodót, Kápolna község alpolgármesterét, aki az egyike volt azon civileknek, akik lebontották a Tóthék által emelt illegális gátat, amely mögött két szivattyúval a folyó csaknem teljes vízmennyiségét kiszivattyúzták.

– A Tarna vízének ellopása, és az élővilág elpusztítása mellett a Debrői Tóth Borászat legsúlyosabb és legcinikusabb bűne szerintünk az, hogy a cégvezetők a történtek után semmifajta tevőleges megbánást nem tanúsítottak, sőt sajtóorgánumok fizetett cikkeiben a helyi természetvédőket, gazdálkodókat, mezőőröket, polgárőröket gyalázták, és azt próbálják elhitetni a közvéleménnyel, hogy a Tarna folyó az ő vízkivételük nélkül is kiszáradt volna – magyarázza Bóday Pál, hozzátéve: őt is hamarosan kihallgatja a Fűzesabonyi Rendőrkapitányság, ahol a Macskaárvaház Alapítvány kuratóriumi elnöke tanúvallomás tétele mellett újabb büntetőfeljelentés is visz magával, mert kiderült:  alapos a gyanú, hogy a Tóth Borászat a szomszédos Kompolton a szennyvízhálózatba juttathatott illegálisan szennyező anyagokat.

Ez volt a Tarna. forrás: egerhirek.hu

Bóday Pál hozzátette:  Tóthék állításának egyértelmű cáfolata, hogy a régóta aszály sújtotta térség összes folyócskája, a Galga, a Bér patak, a Zagyva, a Laskó patak és az Eger patak medrében is mindmáig csordogál a víz, holott vízgyűjtő területük hasonló hidrológiai adottságokkal bír.

– A különbség az, hogy ezeknek a folyóvizeknek a vízét nem emelte ki egy gátlástalan cég, így a legszörnyűbb aszály közepette is megmaradhattak vizes élőhelynek, és  megmentették élőviláguk egy részét. Csak a Tarna pusztult el – fogalmazott Bóday, hozzátéve: szükséges lesz megvizsgálni a hatóságoknak azt is, milyen felelősség terheli az érintett polgármestert, jegyzőt, és a vízügyi hatóság helyi szakaszmérnökét, aki hónapokig tétlenül figyelte a gátlástalan és szabálytalan vízkivételt.

Bóday Pál elmondta: üdvözli, hogy Mirkóczki Ádám Eger polgármestere bojkottot hirdetett a Debrői Tóth és Tóth borászat termékei ellen és kezdeményezi: tiltsák ki a céget az egri közpénzekből szervezett boros eseményekről. Bóday hozzátette: bízik benne, hogy a Tarna mente össze polgármestere csatlakozik a kezdeményezéshez, hiszen – ahogy fogalmaz – ” amit ezek a szívtelen, gátlástalan emberek műveltek annak legrosszabb esetben az is lehet a következménye, hogy az utánunk jövő generáció már azt sem fogja tudni, hogy egy egy egykori csodálatos kis folyóról, a Tarnáról nevezték el ezt a kistérséget.”

A Debrői Tóth és Tóth borászat vízkivételét számos politikus, a Tarna mentén fekvő Kál polgármestere Morvai János, az egri DK vezetője Balla Péter, Mirkóczki Ádám, és Dr Illés Zoltán a Fidesz korábbi környezetvédelmi államtitkára is elítélte.

Nyitókép: Tarna kiszáradóban forrás: egerhirek.hu

Kapcsolódó anyagok:

Itt az első büntetőfeljelentés a Tarna vizének kivétele és állatvilágának elpusztítása miatt

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás