Hirdetés

A Kiskunsági Nemzeti Park bugaci területén májusban tűz pusztított. A kb. 2200 hektáros területből 860 hektár erdő, 30 hektár füves terület, valamint az erdőben lévő kilátó lett a tűz martaléka. Azóta a szakemberek tételesen felmérték a természeti károkat, és elkezdődött a terület rehabilitációjának tervezése is.

Még két hónap múltán is érezni a korom és füst szagát a leégett területeken. A természet azonban megkezdte újraéledését. A kevés csapadék ellenére szépen sarjadnak az őshonos fehér nyarak, a fagyal és a sóskaborbolya is. A terület bejárása során több lappantyút, erdei énekesmadarat gyíkokat és rovarokat is lehetett látni. Az égett területen az egyik legfontosabb, és gyors intézkedést igénylő feladat az agresszívan terjedő selyemkóró megfékezése. A selyemkóró így is hatalmas területeket borít a Duna-Tisza közén, és nem kívánatos, hogy a tűz által sújtott védett területet is ez hódítsa meg az őshonos növényfajok helyett.

Július 25-én a Kiskunsági Nemzeti Park dolgozói közel – 40 ember – járta végig az égett erdőrészeket és mechanikus úton látott a selyemkóró irtásához. Azokon a helyeken, ahol még nem virágzott így termést sem érlelt a növény, kitépték a földből. Ott, ahol már a terméstokos megvoltak, azok kerültek leszedésre. A letépett tokokat összegyűjtötték, és zsákokban kihordták a területről, ezzel is csökkentve a mag terjedésének lehetőségét.  A munka fontos része volt, hogy a meglevő selyemkórós foltok geo-koordinátáit is felvették, így a fertőzött területeket később is könnyű lesz megtalálni, illetve nyomon lehet követni a selyemkóró esetleges terjedését is.

Természetesen ezzel az egyszeri akcióval a problémát nem lehet véglegesen megoldani. Egy hónap múlva meg kell ismételni, és a várható tél is sokat segíthet. A Vidékfejlesztési Minisztérium anyagi támogatással és a közmunka program kiterjesztésével is segíti a bugaci ősborókás minél előbbi rehabilitációját.

Ég a Bugaci Ősborókás Ég a Bugaci Ősborókás  — galériához katt a képre!

Kapcsolódó anyagok:

Tragédia a bugaci tűz

Elfüstölt a Bugaci Ősborókás

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás