Hirdetés
Forrás: GreenProfit

A végtelen energiaforrásnak számító szél, víz és a napfény három éven belül olyan mértékű fejlődésen fog keresztül menni, hogy a globális földgáz felhasználás visszacsúszik a harmadik helyre, de a szénalapú energia ellátást nem taszítja még le a trónjáról. 2016-ra az atomszektor által megtermelt energia kétszeresét fogják a megújuló energiák előállítani.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) jelentése szerint 2016-ra a megújuló energiaforrások a földgázt megelőzve a bolygónk második energiatermelő forrása lehet. A jelentés szerint a megújuló források a világon a legdinamikusabban fejlődő energiaszektor és várhatóan az elkövetkezendő években világszerte 40 százalékkal fog növekedni az energia piacon a szerepük. 2016-ra akár a globális energia előállítás 25 százalékát teheti ki és 2018-ig még 20 százalékos növekedést jelez előre az Energiaügynökség.

Az IEA igazgatója Maria van der Hoeven a New York-i Energia Fórumon ismertette a jelentést. A jelentés szerint a megújuló energiaforrások beruházási költségei egyre jobban csökkennek a fosszilis energiákkal szemben, mellyel egyre olcsóbb energiaárakat fognak elérni. Ezért a globális energetikai rendszerben egyre nagyobb szerepet kap a tisztaenergia és valószínűleg az OECD-országok lassan kormányzati szinten is meg fognak alkudni a jövő energiaszektorával. A 34 országból álló OECD, mely tagjai meghatározzák, a gazdasági növekedést egy idő után nem engedhetik meg maguknak, hogy ne fektessenek be ezekbe az új technológiákba.

A Nemzetközi Energiaügynökség szerint a legnagyobb növekedést a fejlődő OECD koalíciós tag, Kína fogja elérni. Az országban egyre nagyobb az igény az áramellátásra, de nem csak a környezeti szempontoknak kell megfelelnie a terjeszkedő hálózatnak, hanem az előállítás költségei is meghatározzák a választott energiát. Van der Hoeven szerint az európai és az amerikai támogatási politika ma már nem felel meg a társadalmi elvárásoknak, hisz még mindig nem látnak a megújuló energiaszektorban gazdasági ösztönzést, olcsósága és a megnövekedett igények ellenére sem. A világban még mindig hatszor nagyobb támogatást kap fosszilis energia, pedig hosszabbtávon sokkal kiszámíthatóbb és megbízhatóbb energia, mint a fogyatkozó „piszkos” energiaforrások.
Mindeközben a magyar kormány az a1tomenergiát favorizálja.

Az IEA szerint a fejlődő országok versenyképessége a jövőben épp a megújuló energiaszektorban rejlik. Sokkal versenyképesebb árukat fognak tudni előállítani az olcsóbb energia miatt. Nem csak gazdaságilag fontos a jövőben a megújuló energiaszektor elterjedése, hanem kulcsfontosságú szerepe van az éghajlatváltozás elleni küzdelemben is, bár egyes növekedés, akár hátrányos helyzetet is teremthet. A vízenergia növekedését 80 százalékos arányban jelzi előre az IEA, de ezek inkább káros hatással vannak a helyi ökoszisztémára a folyók duzzasztása miatt. Továbbá a szélparkok megzavarják a denevéreket és a madarakat és jelentős állomány pusztul el működésük miatt. Hátra vannak még ezen kockázati tényezők csökkentése.
 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás