A rovat kizárólagos támogatója

Egy kutatás azt állítja, hogy közepes méretű kutyánk étrendjétől függően, körülbelül akkora terhet jelenthet a környezetnek, mint egy utcai terepjáró – idéz egy ausztrál tanulmányt a kutyabarát.hu.

Nagy hatással vannak az életünkre, boldogabbá teszik a napjainkat, társaink jóban és rosszban. Ki gondolná, hogy létezésüknek bármilyen negatív hatása lehet? Legutóbb ausztrál kutatók foglalkoztak a “kutyák kontra ökológiai lábnyom” témakörrel, és arra jutottak, hogy a táplálékuk – különösképpen a nyers hús – előállítására fordított energia sokba kerül a bolygónak.

Marina Antoniozzi, a Keep Australia Beautiful (A szép Ausztráliáért) nevű szervezet képviselője szerint az Amerikai Egyesült Államokban a kutyák és a húst fogyasztó emberek károkozásának aránya összehasonlítva 1:4, tehát a négylábúak életmódja legalább annyira káros a világnak, mint az emberek táplálkozása által okozott szennyezés egynegyede. Vadászösztönük miatt Ausztráliában a vadon élő állatok, úgy mint az őshonos, és/vagy kihalás közeli élőlények, a tasman ördög, a koala, vagy a sapkás lile is veszélyeztetve vannak általuk.

Az ökológiai lábnyom csökkentésére adnak pár hasznos tippet, hogy egy kutyatartót se mardosson a lelkiismerete. Figyelmeztetnek például arra, hogy az új “csak nyers hússal etesd a kutyád” típusú trendeknek ne hódoljunk be, mert egyrészt a kutyák mindenevők, és az egészséges életmódhoz ugyanúgy hozzátartozik a zöldségfogyasztás, mint a hús. A kizárólag hússal táplált ebeknél gyakoribb a növekedési probléma, és az állatorvosi vizit alkalmával talált paraziták száma is sokkal magasabbra rúg. Arról nem is beszélve, hogy minél több húst fogyaszt, annál nagyobb kárt okoz a Földnek.

Mi a helyzet a vegetáriánus és vegán gazdik esetében?

Tatható-e egy kutya kizárólag zöldségeken? A válasz az, hogy bár át lehet szoktatni őket a húst mellőző táplálkozásra, az állatorvosok többsége egyáltalán nem támogatja ezt. A szakemberek azt mondják, emésztési problémák alakulhatnak ki az egysíkú diétától, ráadásul könnyen előfordulhat hogy háziállatunk nem kapja meg az egészségéhez elengedhetetlen tápanyagokat. A fent említett ausztrál szervezet szerint szerezzünk be helyi alapanyagok felhasználásával készült, országos szinten előállított tápokat, mert ezeknek a legalacsonyabb az ökológiai lábnyoma. Friss nyers húst pedig a helyi hentestől vásároljunk, mert az egyébként kidobásra váró kisebb-nagyobb húsdarabok így nem a szemétbe kerülnek-írta a kutyabarát.hu.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás