Szegényen vagyunk gazdagok – lehet-e fenntartható a pazarló közétkeztetés?

2023. július 20.

Hírek

10 év alatt 30 %-kal nőtt a hazai húsfogyasztás. Ma napi 1,5 millió ember veszi igénybe a közétkeztetést, ahol „szegényen vagyunk gazdagok” mivel az élelmiszer ötöde megy kukába. Ez 50000 tonna pazarlás évente. Miért fontos környezetvédelmi szempontból a húsevés csökkentése? Hogyan segíthet ebben pl. az iskolai szemléletformálás?  Hogyan lehetne a közétkeztetés fenntartható?

Csökken a húsevés Németországban

2023. június 29.

Hírek

Egyre több a vegetáriánus Németországban, azaz a németek egyre kevesebb húst esznek. A lakosság mintegy 10 százaléka vegetáriánus, ami 4 százalékos növekedés 2018-hoz képest.

Az állatvédő Varga Judit esete a  “sonkamesterrel”

2022. november 16.

Hírek

Magyarország kormányának állatvédelmi felelőse, Varga Judit Igazságügyminiszter egy “sonkamesterrel” pózol egyik legutóbbi facebook bejegyzésében. Vegán aktivisták egy mémmel hívták fel az állatvédelem ügyeivel egyre többet foglalkozó miniszter asszony figyelmét arra, hogy az őt körülvevő sonkák valódi neve: megkínzott, meggyilkolt állatok.

A bozóthús és a koronavírus járvány

2020. április 6.

Hírek

Betiltják a kutya- és macskahús fogyasztását a dél-kínai Sencsenben, miután az új koronavírus megjelenését követően a kínai kormányzat a vadhúsok fogyasztására és kereskedelmére is tilalmat vezetett be. Az ENSZ egyik vezetője világszerte betiltaná a vadállatpiacokat.

Ökológiai lábnyom: egy kutya = egy terepjáró

2019. szeptember 27.

Hírek

Egy kutatás azt állítja, hogy közepes méretű kutyánk étrendjétől függően, körülbelül akkora terhet jelenthet a környezetnek, mint egy utcai terepjáró – idéz egy ausztrál tanulmányt a kutyabarát.hu.

Klímavédelmi marhahús stop egy londoni campuson

2019. augusztus 13.

Hírek

Kitiltotta a marhahúst a campusáról egy londoni főiskola a klímaváltozás elleni harc jegyében. A Goldsmith College az első brit felsőoktatási intézmény, ami ilyen lépésre szánta el magát.

Erkölcsi kötelességünk vegává válni?

2019. május 4.

Hírek

Az ember számtalan okból válhat vegetáriánussá: egészségügyi, ízlésbeli és vallási okai is lehetnek annak, hogy valaki felhagy a húsevéssel. Egyre többen vannak azonban, akik szerint a vegetáriánus táplálkozás nemcsak egy a lehetséges opciók közül, hanem az egyetlen morálisan elfogadható választás. A húsfogyasztás- és termelés környezeti hatásaitól az állatok jólétére vonatkozó megfontolásokig számos érv elhangzik ezekben… Tovább »

Felelős húsfogyasztás – nem csak a termelőké a felelősség

2019. március 24.

Hírek

A fenntartható jövő érdekében mindannyiunknak el kell gondolkodni a húsfogyasztás visszafogásáról, csökkentéséről, és a kislábnyomos, azaz minél alacsonyabb környezeti terhelést jelentő, nem feltétlen húsmentes, csak alacsonyabb (nagyüzemi) hús- és tejtermék tartalmú étkezési szokások kialakításáról. A nagyböjt ideje pedig különösen alkalmas lehet ennek átgondolására!