A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: hvg.hu

Az olasz jobboldali kormány támogatja azt a törvényjavaslatot, amely betiltaná a laborban előállított húsokat és más szintetikus élelmiszereket. Védenék az élelmiszer-örökséget.

Ha a törvényt elfogadják, a tiltás megsértéséért akár 60 ezer euró bírság is járhat. Az olasz mezőgazdasági miniszter az ország élelmiszer-örökségének a fontosságát emelte ki, a farmerek lobbiszervezetei pedig üdvözölték a lépést.

Az állatjóléti szervezetek azonban nem örülnek a tiltásnak, szerintük ugyanis a laboratóriumi hús megoldást jelent több problémára is, többek között a károsanyag-kibocsátás vagy az élelmiszerbiztonság terén.

Az elmúlt hónapokban mezőgazdasági lobbiszervezetek félmillió aláírást gyűjtöttek össze a természetes élelmiszerek védelmében, és a szintetikus élelmiszerek ellen, az aláírók között van Giorgia Meloni olasz miniszterelnök is. A mostani törvénytervezet előtt az olasz kormány megtiltotta a rovarokból, például tücskökből és sáskákból előállított liszt használatát pizzában vagy tésztákban. A miniszterek Olaszország nagyra becsült mediterrán étrendjét említették az intézkedések indokaként.

A HVG szerint a március végén jóváhagyott javaslatok az állati sejtekből az állat elpusztítása nélkül előállított szintetikus élelmiszerek betiltását célozzák, és vonatkoznának a laboratóriumban előállított halakra és a szintetikus tejre is.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás