A rovat kizárólagos támogatója

A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) az április 23-i Orbán Viktor -Ursula von der Leyen találkozó előtt felhívta a magyar kormány figyelmétnemcsak az 5800 milliárd Ft-os keret támogatás/hitel aránya tisztázandó, hanem az azon belüli pénzcsoportosítások és konkrét célok.

A civilszervezet nehezményezi, hogy a keret tizedét kitevő energia komponensből éppen a lakóépületek energetikai felújításának támogatása hiányzik. Ugyanakkor olyan téves programok is lennének benne támogatva, mint a lakossági elektromos fűtés, túltámogatnák a hálózatra termelő nagy naperőműveket, eközben az energiaközösségek alig férnének hozzá a támogatáshoz.

“Az energiafogyasztás csökkentése a legtisztább és leghatékonyabb módja a klímacélok (klímasemlegesség) teljesítésének. Amennyi energiát megspórolunk, annyival kevesebbet kell csak megtermelni, és azt is megújuló energiaforrásokra fokozatosan átállva. Nem érthető, hogy a lakossági energiatakarékosság és támogatása miért maradt ki újra a költési tervekből, miközben a pazarló elektromos fűtésre átállásra sok uniós pénzt áldoznának. A közösségi energia pedig olyan új, Európában már elterjedt rugalmas megújuló energia termelési-fogyasztási módszer, amellyel a lakosok, társasházak, önkormányzatok közösségei irányítani tudják energiaellátásukat és jobban be tudnak kapcsolódni a gazdaság klímasemlegessé alakításába, ezért átfogóbb támogatásuk szükséges” – mondta Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetsége éghajlat és energia programvezetője.

RÉSZLETEK: Médiabrief innen letölthető >>>


Erre költené az Orbán-kormány az EU-s helyreállítási terv klímaelvárását

Közzétette a kormány azt a 432 oldalas programtervet, amely részletesen bemutatja, hogy mely 68 beruházásra/reformra tervezi elkölteni a kormány az uniós helyreállítási program közel 5900 milliárdos keretét. Az anyag egyik legfőbb érdekessége az, hogy a kötelező 37%-os minimummal szemben a teljes keret 51%-át tervezi klímavédelmi célokkal összefüggő intézkedésekre fordítani a kormány és a digitalizációnál a 20%-os kötelező minimummal szemben 21%-os arányt vállal.

A másik legfőbb érdekesség pedig az, hogy a 9 fejlesztési cél közül kizárólag a fenntartható, zöld közlekedési célnál számol azzal, hogy az EU helyreállítási programjának hitel „lábából” is felhasznál pénzeket, amelynek maximális elméleti kerete egyébként 3144 milliárd forint lehet.

Nagyon fontos anyag jelent meg

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás