Hirdetés
greenfo/MTI

A társadalom elöregedése mellett már az állatok egyre hosszabb élettartama is gondot okoz Japánban: az állatkertek egyre többet kénytelenek költeni idősödő lakóik gondozására, akiket egyre nehezebben tudnak a kifutókon tartani.

Hanako, a szigetország legöregebb elefántja az elmúlt télen megbetegedett és elvesztette étvágyát, olyannyira, hogy még kedvenc eledelét, a banánt sem volt hajlandó elfogyasztani. Az Inokasira állatkert gondozói energiaitalokkal és gyógynövénykészítményekkel vették kezelésbe a körülbelül 65 éves állatot, idén nyáron pedig 220 ezer jenes légkondicionáló berendezést kapott a megromlott egészségű elefánt.

Japán állatkertjeinek lakói az egyre jobb ellátás és az ehhez hasonló innovatív kezelések miatt egyre tovább élnek, emiatt azonban egyre komolyabb költségekkel is jár tartásuk. Ennek ellenére a gondozók újabb és újabb erőfeszítéseket tesznek, hogy meghosszabbítsák az állatok élettartamát – és hogy a kifutón tartsák őket. Mimie, az ország második legöregebb csimpánza kondroitinkoktélokat kapott, miután az 56 éves majom sántítani kezdett és nem volt hajlandó kimenni a szabadba. Azóta még a téli hónapokban is szívesen futkos kifutóján.

Miku, Japán legidősebb koalája legyengült, és gyakran leesett odújából. Gondozói emiatt fél méterrel lejjebb vették a 22 éves állat fekvőhelyét, de Mikut a mai napig nem láthatják a látogatók. "Mivel nagyon legyengültnek tűnik, nem akarjuk közszemlére tenni" – mondta a koala egyik gondozója.
Az állatok élettartamának megnövekedése többek között annak köszönhető, hogy a japán állatkertek megosztják egymással a gondozásukkal és egészségük megőrzésével kapcsolatos információkat. Ugyanakkor az állatkerteknek a tartási költségek növekedése mellett az is fejtörést okoz, hogyan legyenek képesek egyszerre megőrizni az idősödő állatok egészségét és közszemlére tenni őket. Az idősödő állatok kifutón tartására azért is szükségük van a japán állatkerteknek, mert a vadon élő állatok behozatalára vonatkozó szabályozás szigorítása miatt egyre nehezebb fiatalabb egyedeket beszerezniük.

A japán állatvédelmi törvények engedélyezik az állatkerteknek, hogy beteg vagy sérült lakóikat megmutassák látogatóiknak, amennyiben megmagyarázzák, hogy az állatok miért kerültek ilyen állapotba. "Olyan korszakban élünk, amikor inkább gondolkodásra szeretnénk sarkallni látogatóinkat ahelyett, hogy elzárjuk előlük ezeket az állatokat" – nyilatkozta az Aszahinak a környezetvédelmi minisztérium egy tisztviselője. Nagai Kenso, a japán állatkertek és akváriumok szövetségének ügyvezetője szerint a idős állatok közszemlére tétele oktatási szempontból is hasznos lehet. Mint elmondta, az öreg állatok bemutatása segít abban, hogy az állatkertek látogatói "elgondolkozzanak életükön".

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás