Hirdetés
greenfo/MTI

Az elmúlt napok heves esőzése tegnap Szlovénia több területén áradásokat okozott. Országszerte számos folyó lépett ki medréből, egész települések kerültek víz alá, máshol utcákat kellett lezárni az árvíz miatt. A legsúlyosabb helyzetet Szlovénia északi területeiről jelentették.

A Dráva medencéjében, Szlovénia keleti részén "soha nem látott árvíz" fenyeget. A folyó felsőbb folyásán, Ausztriában tegnap déltájban gátakat nyitottak meg, ráadásul a folyó egész vízgyűjtő területén tartósan esett az eső. A Dráván, amelynek szlovéniai szakaszán nyolc vízi erőmű működik, késő délután másodpercenként 2900 köbméteres vízhozamot mértek, de éjjelre a horvát folyószakaszon már másodpercenként 3100 köbméteres vízhozamot várnak.

Ezek a mennyiségek jóval meghaladják a Dráva szlovéniai szakaszán 1965-ben mért, eddigi legnagyobb vízhozamot, ami másodpercenként 2600 köbméter volt – jelentette a szlovén média. Az árvíz máris hatalmas károkat okozott Maribor környékén, de válságosnak mondják a helyzetet Malecnik, Duplek és Dogose településeken is, ahol házakat és gazdaságokat kellett kiüríteni.

Ptuj környékén szintén nehéz éjszakára számítanak a védekezésre kivezényelt erők. A polgári védelem és a tűzoltók erőit már tegnap mozgósították, de a szlovén hadsereg erői is készültségben vannak. Az ország nyugati részén földcsuszamlások miatt katonák segítségét voltak kénytelenek igénybe venni. Több helyütt problémát okoz az ívóvízkészletek szennyeződése. Az áradás miatt a Száva teljes hosszában is árvízi riasztást adtak ki.

A Dráván tegnap 18 óra után érkezett meg az árhullám Horvátországba. Lakott területet, kilenc házat csak Lovrecan Otok falunál veszélyeztet a folyó a gáttal nem védett bal parton, ezért néhány családot kitelepítettek. Egy 84 éves asszony többszöri felszólításra sem volt hajlandó elhagyni házát, ő, mivel a szakemberek szerint egyelőre nincs életveszélyben, otthon maradhatott. Zágráb környékén, Samobor térségében a Szávánál is készültség van, az emberek nyúlgátakat építenek, a vízügy és a katasztrófavédelem figyelemmel kíséri a helyzetet a helyszínen. Az árhullám tetőzését ott is hajnalra várják.

Szlovéniában hétfőn rendkívüli, úgynevezett vörös árvízvédelmi riasztás volt érvényben az egész országban az Isonzó (Soca), a Száva és a Dráva áradása miatt. A víz utakat, házakat árasztott el, több helyen rendeltek el kitelepítést. A helyzetet a folyamatos esőzés súlyosbítja.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás