Hirdetés

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) is csatlakozik ahhoz a keselyűvédelmi kampányhoz, mely a keselyűgyilkos szer, az állatorvosi diclofenac betiltatását tűzte ki célul.

A kampányt öt európai madárvédelmi- és természetvédelmi szervezet: a spanyol SEO, a Keselyűvédelmi Alapítvány (VCF), a portugál SPEA, a WWF Spanyolország, valamint a BirdLife Európa és Közép-Ázsia kezdeményezte.
A keselyűk nem érdemlik meg rossz hírnevüket! A tápláléklánc csúcsán elhelyezkedve ezek a csodálatos madarak a természet nélkülözhetetlen köztisztasági alkalmazottai. Hatalmas szívességet – ezáltal komoly ökoszisztéma szolgáltatást – tesznek az emberiségnek azzal, hogy eltakarítják az elpusztult állatok tetemeit, így olyan kórokozók elterjedését előzhetik meg, melyek a tetemek bomlásakor keletkeznek.

Az állatgyógyászatban is kiterjedten használt diclofenac hatóanyagú gyulladáscsökkentő gyógyszerek szermaradványai a kezelt háziállatok elhullásával sajnos nem illannak el. A tetemeken táplálkozó keselyűk szervezete különösen érzékeny a diclofenacra, az ilyen tetemekből kezelt háziállatokból fogyasztó keselyűk súlyos vesekárosodást követően szinte minden esetben elhullanak.

A 20. század végén az ázsiai országokban a diclofenac okozta mérgezések miatt kevesebb, mint 10 év alatt 99%-al csökkent egyes keselyűfajok populációja, ami a kipusztulás szélére sodorta őket.
A diclofenac a legelőn kint hagyott haszonállatok tetemeinek csupán 1%-ában volt jelen, mégis elegendő volt ahhoz, hogy az indiai szubkontinenst majdnem teljes keselyűállományát kipusztítsa.

Spanyolországban, Portugáliában és Olaszországban él Európa keselyű állományának 95%-a.

A diclofenac-kal kapcsolatos ázsiai tapasztalatokból okulva a mi felelősségünk is, hogy megvédjük az európai populációt. Spanyolországban évente kb. 6000 fakó keselyű pusztulhat el a szer használata miatt. Ez egy 10 éves időszakot vizsgálva 70%-os állománycsökkenést eredményezne. Az akció honlapján letölthető anyagokat talál a „Tiltassuk be az állatgyógyászati célra használt diclofenacot” kampányhoz:
 

Különösen aggasztó, hogy a kutatások bebizonyították, a diclofenac nemcsak a keselyűkre, hanem más ragadozómadár-fajokra, mint például a világszerte veszélyeztetett pusztai sasra is halálos veszélyt jelent. A pusztai sas legközelebbi rokonai közé tartozik a Spanyolországban élő ibériai sas, valamint hazánk egyik legjelentősebb természeti kincse, a parlagi sas, és mindkét faj fogyaszt alkalmanként döghúst is. Így szinte biztosra vehető, hogy a diclofenac esetleges európai elterjedése ezt a két sasfajt, és valószínűleg sok más veszélyeztetett ragadozómadarat is rendkívül hátrányosan érintene.

A diclofenac betiltása nem fogja kedvezőtlenül befolyásolni a haszonállatok egészségét vagy az állattartók megélhetését. A piacon elérhető több olyan gyulladáscsökkentő szer, melynek hatása és ára hasonló a diclofenac-hoz, és még a keselyűkre nézve is biztonságos. Felismerve ezekben az emblematikus dögevő madarakban kifejtett közvetett és elkerülhető negatív hatásokat, számos állam – pl. India, Pakisztán, Nepál és Irán – már korábban betiltotta a szer használatát az állatgyógyászatban.

Tudományos körökben teljes az egyetértés: az állatgyógyászati célra használt diclofenac teljes körű betiltására van szükség, amelyet a vándorló állatfajok védelméről szóló Berni Egyezmény is szorgalmaz. A 2001/82/EC számú direktíva alapján bármely tagállam kérheti egy állatorvosi gyógyszer hatályos engedélyének visszavonását, amennyiben az közösségi érdekeket sért. A vadon élő madárfajok védelme az Élőhely-védelmi Direktíva alapján közösségi érdek, így a diclofenac keselyűkre gyakorolt hatása elégséges indok az engedély visszavonásának kezdeményezésére. Korábbi cikkeink a támában >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás