A rovat kizárólagos támogatója

A penészgomba elleni harc nem egyszerű, de van megoldás és könnyen meg is előzhető. Ehhez azonban el kell oszlatnunk néhány tévhitet! 

Tévhit 1.  Napi néhány perc szellőztetéssel elkerülhető a penész. 

A valóság  A szellőztetés mindenképpen fontos a penészgomba megelőzése szempontjából, de napi néhány perc biztosan nem elég. Több alkalommal, nyáron hosszabb ideig kell huzatot csinálni, de az épület szerkezeti adottságai, valamint a háztartásban élő személyek száma is meghatározó, hiszen minél többen élnek egy lakásban, annál több pára keletkezik, ami a penész melegágya. 

Amikor a szellőztetés már nem tűnik elegendőnek a penész elleni harcban, illetve szeretnénk a megelőzésről gondoskodni, érdemes párátlanító készüléket vásárolni. Vannak erre specializálódott szaküzletek, a Páramentesítő.hu weboldalán különösen nagy kínálatból választhatunk. 

Tévhit 2. A szigetelt fal nem tud levegőzni, penészes lesz. 

A valóság  Ellenkezőleg, a hiányzó szigetelés okozhat problémát. A szigetelt fal jó fűtés esetén meleg felületet jelent, nem tud rajta a nedvesség lecsapódni, ezáltal a penészgomba sem jön létre, és még energiát is megtakarítunk. 

Tévhit 3.  Penészes a fal? Csak töröljük le és mossuk le szappanos vízzel. 

A valóság 

Ez semmiképpen sem megfontolandó tanács, a hozzá nem értő penészeltávolítás nagy egészségügyi kockázatot jelenthet. Enyhébb penész esetében alkalmazható a hidrogén-peroxid vagy az alkohol, de nagyobb kiterjedésű penészfoltnál kérjük szakember segítségét. 

Tévhit 4.  A dohos pincét érdemes nyáron kiszellőztetni 

A valóság  Nyáron, amikor a kinti levegő hőmérséklete magas, a pince pedig hűvös, nem jó ötlet a két eltérő légnedvességet és hőmérsékletet ütköztetni, hiszen a nedvesség lecsapódna a pince falára, ahol ezáltal penészgomba alakul ki. Pincét szellőztetni éjszaka vagy napfelkelte előtt ajánlott. 

Tévhit 5.  Felújított házakban nincs penészedés 

A valóság  A felújítás egyáltalán nem garancia, sőt, még inkább oda kell figyelni a szellőztetésre. Az új nyílászárók jobban, légmentesen zárnak, emiatt többször ki kell nyitni az ablakokat, hogy a nedvesség rendszeresen távozhasson a lakásból. 

Megoldás a penész ellen 

A relatív légnedvességnek 60% alatt kellene lennie, ezt az értéket folyamatosan mérhetjük egy arra alkalmas eszközzel. A legkézenfekvőbb megoldás a páramentesítő készülék használata, ami nem csak energiatakarékos és kedvező áron beszerezhető, de automatikusan be is kapcsol, ha a kritikus értéket érzékeli.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás