Hirdetés

Szabadulna a paksi bővítésre adott orosz hiteltől a kormány, a javuló magyar piaci hitelfelvétel lehetőségekben bízva módosítanának az eredeti terven, amely szerint Moszkva adná a pénzt az atomerőmű-beruházáshoz.

Magyarország képes lehet arra, hogy piaci hitellel váltsa ki a Paks 2 építésére felveendő orosz hitelt, miután javul az ország pénzpiaci megítélése – derül ki abból a parlament jegyzőkönyvi feljegyzésből, amely Lázár János válaszát rögzíti Szél Bernadett LMP-s képviselő kérdésére. Az információt a Népszabadság bányászta elő.

Kiderül, hogy a kormány a 10 milliárd eurós orosz hitel kiváltásán gondolkodik vagy legalábbis keresi az alternatív lehetőségeket. A lap emlékeztet arra, hogy 2014 januárjában, a magyar-orosz megállapodás aláírásakor a magyar vezetés azzal érvelt a nemzetközi tender elhagyása mellett, hogy az orosz félnél kedvezőbb hitelt senki sem ajánlana.

 

A hitelnyújtásra kijelölt orosz Vnyesekonombank nincs túl jó állapotban.

A Bloomberg tavaly év végi összeállítása szerint a bankot Vlagyimir Putyin a politika számára fontos projektek, például a csillagászati árú szocsi téli olimpia pénzelésére használta, de a kassza kiürült, amikor az Oroszország elleni szankciók elvágták a pénzintézetet a nyugati forrásoktól. Tavaly a Vnyesekonombanknak 18 milliárdos állami tőkepótlásra volt szüksége a csőd elkerüléséhez. Talán ezzel is összefügg, hogy az oroszok mostanában nem sürgetik a hitelszerződés végrehajtását. Kivárásra játszik a magyar kormány is: Lázár márciusban a parlamentben azt mondta, hogy még ebben a fél évben sor kerül az óriáshitel első részletének lehívására, áprilisban viszont már azt, hogy nem nyúlnak a pénzhez mindaddig, míg a folyamatban lévő brüsszeli vizsgálatok le nem zárulnak.

Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselője szerint arról lehet szó, az orosz finanszírozás kétségessé vált, az Európai Bizottság pedig nem hajlandó lenyelni, hogy az Orbán-kormány (ahogyan a jelenlegi tervekben szerepel) a kamatköltségek alól mentesítené a beruházást. Annak, hogy Brüsszel jóváhagyja a beruházást, az lehet az ára, hogy a kamatokat is bele kell számítani az árba, ami egy banki hitel esetén tovább drágíthatja a bővítést.

A Népszabadság  hitellel kapcsolatos kérdéseire a Miniszterelnökségtől azt a választ kapta, hogy a beruházás pénzügyi konstrukciójában nincs változás, viszont felhívták a figyelmünket a hitelszerződésben szereplő előtörlesztési lehetőségre. Ez az opció lehetővé teszi, hogy az orosz hitel az első részlet felvétele után akár azonnal visszatörleszthető legyen egy más (valószínűleg nem orosz) hátterű banki kölcsönből.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás