Hirdetés

A panelek felújítása mostanra lényegében leállt Magyarországon. A korábban államilag támogatott panelprogramok évek óta nem működnek, és egyelőre más állami konstrukció sem segíti célzottan az energetikai korszerűsítéseket. Ezzel Magyarország mondhatni lokális kivétel.

Az épületenergetikai felújítások a környező országokban egyre inkább politikai prioritásnak számítanak, ami rezsi-, energiabüdzsé- és klímaszempontból a kurrens energiaválságban egyaránt meghatározó változás. Ehhez képest a magyar állam ebben a kritikus időszakban gyakorlatilag magára hagyta a társasházakat, melyek így általában nem tudnak belevágni komolyabb projektekbe, nem is beszélve a már korábban is csak kivételnek számító valódi mélyfelújításokról.

Átgondolatlan korszerűsítések:
Bár viszonylag sok társasházban volt felújítás az elmúlt években, a többségük sporadikus volt, energetikai terv nélkül fogtak bele, így nem is járt komoly rezsimegtakarítással.

Miért aktuális?
Azóta beütött az energiaválság, a korábbi állami programok azonban leálltak, önerőből pedig a lakótelepeken nincs esély komplex korszerűsítésre. A lakók így leginkább kivárnak. A társasházaknak nincs elég tartaléka, különösen, ha a lakóközösség idősebb. Nagyobb állami támogatás nélkül nem jön szóba komolyabb felújítás – mondják a lakók Budapest egyik első és legzöldebb lakótelepén, a József Attilán.

  • Pillanatnyilag nem támogatunk semmit, mert a Covid alatt megnőttek a tartozások, a lakók harmada nem fizetett rendesen, vannak, akik 800-900 ezerrel tartoznak, és ezek az ügyek el is húzódnak.”

Mit tehet ma egy társasház? Kivár, vagy pedig szakaszol, ami viszont nagy kompromisszumokkal járt.

  • Ha behatároltak a lehetőségek, sokan először a gépészethez nyúlnak. A kazán- és szivattyúcsere, a fűtési kör szabályozása együtt 30-60 százalékos megtakarítást is hozhat.
  • A valódi mélyfelújítás sorrendje azonban nem ez: az a drágább szigeteléssel indulna, utána jöhet a nyílászárók cseréje, a fűtéskorszerűsítés, végül a megújuló beruházások.

Megoldási irányok: tudatosabb tervezés, kötelező energetikai terv, a lakóközösséget jobban bevonó közösségi tervezés, tanácsadó pontok létesítése. Valódi változáshoz azonban csak egy új, komplex állami programmal lenne esély.

Tovább a G7 teljes cikkéhez >>>

Nyitókép: panel felújítás előtt és után MTI Czeglédi Zsolt

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás