Hirdetés

A kormány a parlament elé fogja terjeszteni az új paksi blokkok építésével kapcsolatos orosz-magyar hitelmegállapodást – jelentette ki Lázár János Szegeden. A bővítés leállítása nemzeti érdek – mondja az LMP. Bajnai szerint a beruházás az évszázad üzlete Oroszországnak.

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár Jávor Benedek PM-es politikus nyílt levelére reagálva újságíróknak elmondta: azután kerülhet az Országgyűlés elé a megállapodás, hogy az orosz kormány a hitelszerződést elfogadta. Hozzátette: a képviselők alaposan meg tudják majd vitatni a megállapodást.

Az elmúlt 24 év során hitelszerződést még egyetlen kormány sem terjesztett az Országgyűlés elé, a 2008-as IMF-megállapodás tárgyalására sem volt alkalma a képviselőknek – mondta Lázár János.

A hitelszerződés Magyarország szempontjából az elmúlt évtizedek legsikeresebb megállapodása – hangsúlyozta az államtitkár. Hozzátette: "600 milliárd forintot sikerült ezzel a magyar választópolgároknak keresnünk". Megjegyezte, csak azért a hitelért "fizetünk, amit lehívtunk", és csak attól kezdve, hogy az ország igénybe vette az adott összeget.

A politikus szerint Jávor Benedek hibát követ el azzal, hogy a napi politika és a választási kampány részévé teszi az ország következő negyven évének legfontosabb beruházását. Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke szerint a paksi erőmű bővítéséről szóló hitelmegállapodás nem a versenyképesség és a felemelkedés útja, hanem a devizában történő eladósodásé, az uzsoráé, a kiszolgáltatottságé és a szolgaságé.

A független országgyűlési képviselő az orosz kormány által csütörtökön nyilvánosságra hozott megállapodást pénteki nyílt levelében úgy értékelte, hogy a kormány "egy csapnivalóan rossz, Magyarország számára egyértelműen hátrányos hitelszerződést" készül aláírni.

 

A bővítés leállítása nemzeti érdek

Az LMP véleménye szerint a paksi bővítés leállítása és az ahhoz kapcsolódó orosz hitelszerződés elutasítása nemzeti érdek. Az a hitel, amit az orosz fél ajánl egy hibás termék – erről a párt társelnöke beszélt tegnapi, budapesti sajtótájékoztatóján.

Szél Bernadett azt mondta, az ügyben írásbeli kérdést nyújt be Orbán Viktor miniszterelnöknek. Ebben azt tudakolja majd, hogy fel lehet-e még mondani a szerződést illetve, hogy lehet-e változtatni annak feltételein. Ha a feltételeken nem lehet változtatni, azt ultimátumként is lehet értelmezni – jelentette ki. A politikus azt is közölte: elvárják, hogy a kormány tegye közzé a szöveg hiteles magyar fordítását.
Fotó: LMP sajtó
Egyúttal hamisnak nevezte Orbán Gábornak, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárának azt a tegnap elhangzott kijelentését, amelyik szerint a paksi bővítés finanszírozására két lehetőség között választhattak: vagy megpróbálják a piacról felvenni a szükséges forrásokat, vagy egy államközi szerződés keretében alakítanak ki egy finanszírozási konstrukciót. Az LMP alapállása az, hogy nincsen szükség a bővítésre, ugyanis léteznek olyan stratégiák, amelyekkel lehetne Magyarország függőségét csökkenteni – folytatta.

A hitelszerződés alapján előállhat olyan helyzet is, amikor Magyarországnak akár önhibáján kívül is, de egyik napról a másikra vissza kell fizetnie a teljes összeget – hívta fel a figyelmet.

A szerződésnek ugyanis van egy olyan kitétele, amelyik szerint 180 napos fizetési késedelem után az orosz fél akár a hitel teljes összegét visszakérheti – emelte ki.

Csütörtökön került nyilvánosságra, hogy az orosz kormány jóváhagyta a paksi atomerőmű bővítésére szánt mintegy 10 milliárd euró értékű állami hitelnyújtásról szóló kormányközi megállapodás tervezetét és utasítást adott az aláírásra. Az utasítás “Az Oroszországi Föderáció és Magyarország kormánya között a Magyarország területén történő atomerőmű építésre nyújtandó állami hitelről szóló egyezmény aláírásáról” címmel kiadott dokumentumot, amely csütörtökön jelent meg a hivatalos (állami) jogi információs portálon, hétfőn írta alá Dmitrij Medvegyev.  MTI/ LMP Sajtó

Bajnai: a beruházás az évszázad üzlete Oroszországnak

Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője szerint a paksi atomerőmű bővítése valóban az évszázad üzlete, de a kormány állításával szemben nem Magyarország, hanem Oroszország számára. A volt miniszterelnök sajtótájékoztatón elmondta: azzal, hogy az orosz kormány csütörtökön nyilvánosságra hozta a hitelszerződés részleteit, lebuktatta az Orbán-kormányt, amely hazudott a beruházásról.
A paksi bővítés rossz üzlet Magyarországnak – jelentette ki Bajnai Gordon. Hozzátette: a bővítéssel a kormány mai árfolyamon 3120 milliárd forinttal növeli az államadósságot, az elektromos áram ára a duplájára fog emelkedni, és az is világossá vált, hogy a hitel kamata nagyjából a kétszerese a korábbi IMF-kölcsönnek.

Huszonegy éven keresztül minden magyar családnak évi 100 ezer forint "atomadót" kell fizetnie azért, hogy Oroszországnak törlesszünk – fogalmazott. Az Együtt-PM szövetség vezetője szerint a kormány hazudott, amikor azt állította, Magyarországnak a beruházás időszakában nem kell önrészt fizetnie. A hitelszerződés tervezetéből kiderül, hogy az országnak minden évben, akár már idén is, átlagosan 80 milliárd forint önrészt kell fizetnie – közölte. Bajnai Gordon szimbolikusnak nevezte, hogy a hitel törlesztőrészleteit 2026-tól minden év március 15-én kell visszafizetni.

Kapcsolódó anyagok:

30 évre eladósít minket Orbán paksi hitele

Moszkva rábólintott a paksi hitelre

Paksi víziakna: vízlépcső nélkül nincs bővítés

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás