A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Arra kötelezte a bíróság a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetet, hogy a felperes Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Közhasznú Nonprofit Kft. és a közte fennállt haszonbérleti jogviszonyból származó elszámolási kötelezettsége alapján fizessen a felperesnek mintegy 17 millió forintot és kamatait, és az egymillió forint perköltség is az NFA-t terheli. Az ítélet nem jogerős.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság szerint a felperes 1998. október 19-től 2013. október 31-ig tartó időszakra haszonbérleti szerződést kötött a Nemzeti Földalapkezelő Szervezettel. A szerződés tartalmazta az annak megszűnésekor a felek között fennálló elszámolási kötelezettségeket is.

Mint írták, 2009-ben a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Kft. agrár- és környezetgazdálkodási (AKG) jogcímen, ökológiai szántóföldi növénytermesztési célprogram megvalósításához állami támogatást kapott. Ezzel a felperes kötelezettséget vállalt arra, hogy a célprogram megvalósítása érdekében, a célprogram előírásait betartva műveli a földterületet. E jogszabályi kötelezettségének a felperes a haszonbérleti szerződés megszűnéséig eleget is tett – tették hozzá.

A peres felek közötti haszonbérleti szerződés 2013. október 31-én megszűnt, a felperes a NFA által kiírt földbérleti pályázatok egyikén sem nyert. Ezt követően a központ felszólította az NFA-t, hogy a célprogram teljesítéséből eredő, 2013 őszén elvégzett munkák költségét térítse meg a részére, azonban az elszámolás nem történt meg.

A felperes keresetében kérte, hogy a bíróság kötelezze az alperest a haszonbérleti jogviszonyból származó elszámolási kötelezettség teljesítésére. A bíróság megállapította, hogy a felperes a támogatás elnyerésekor tájékoztatta az alperest a célprogram megvalósításához szükséges kötelezettségvállalásairól, aki ez ellen egyetlen alkalommal sem tiltakozott. Az NFA tehát tudomásul vette, hogy a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ az ökológiai szántóföldi növénytermesztés célprogramját figyelembe véve gazdálkodik, és erre tekintettel a haszonbérleti szerződés megszűnésekor a peres felek közötti elszámolási kötelezettség részét képezték a célprogram megvalósítása miatt elvégzett munkák költségei.  A bíróság ítélete szerint a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Kft. jogosult a célprogram megvalósításával kapcsolatosan 2013 őszén elvégzett munkák költségeinek a megtérítésére. A lefolytatott bizonyítási eljárás alapján a bíróság megállapította, hogy a korábban kapott állami támogatás ezeknek a munkáknak a költségeit nem kompenzálta.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás