Hirdetés

A túltolt tömegturizmus miatt fél évre bezárják a Fülöp-szigetek legismertebb üdülőszigetét – Boracayt – miután kiderült, hogy a helyi szállodák és éttermek jó része mindenféle szűrés és tisztítás nélkül engedi be a szennyvizet a tengerbe.

A Fülöp-szigeteki elnök Rodrigo Duterte határozata értelmében április 26-ától zárják le a szigetet, s csak akkor nyitják meg újra, ha megoldódik a szennyvízkezelés kérdése. A döntés tízezrek megélhetését sodorja veszélybe. Duterte a The Guardian című brit lap szerint közölte, megengedhetetlen, hogy a helyi vállalkozók „emésztőgödröt” csináljanak a tengerből.

A szigeten mintegy 500 turisztikai cég tevékenykedik, s a tavaly érkezett kétmillió vendég több mint egymilliárd dollárt költött. A Fülöp-szigeteki környezetvédelmi minisztérium adatai szerint legalább kétszáz olyan vállalkozás van, amely nem csatlakozik a sziget csatornahálózatára. Rajtuk kívül még négyezer helyi lakos is szűretlenül engedi a tengerbe a szennyvizet.

A szennyvízcsatorna egyben esővíz elvezető - de nem a tisztítóba, hanem a tengerbe. Boracay-sziget Fülöp-szigetekA szennyvízcsatorna egyben esővíz elvezető – de nem a tisztítóba, hanem a tengerbe. Boracay-sziget Fülöp-szigetek

A HVG szerint míg a helyi cégek képviselői azt szorgalmazták, hogy csupán a környezetszennyező  szállodákat és éttermeket zárják le, s ne az egész szigetet, a kormány azzal válaszolt, hogy csak a kemény kéz politikájával lehet hatékonyan kezelni a helyzetet. Helyi források szerint már a vendégek is érezhették, hogy valami nincs rendjén a szigeten: tavaly kevesebben érkeztek Boracayra, mint a korábbi években.

Turisták nélküli természetvédelem

Turisták nélküli természetvédelem

Ezentúl évente 7 hónapra elzárják a turisták elől a Leonardo DiCaprio főszereplésével készült A part című filmmel világhírűvé vált partszakaszt Thaiföldön, hogy a súlyosan károsodott helyi élővilág lehetőséget kapjon a regenerálódásra.

Az Andamán-tengeren fekvő Phi Phi Leh szigeti Maya-öblöt idén júniusban zárják el először a látogatók elől, hogy a festői szépségű vidék korallzátonyai és tengeri élővilága regenerálódni tudjon. A thaiföldi nemzeti parkokért és vadvédelemért felelős hivatal 3 napja döntött a turisták ideiglenes távol tartásáról.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás