Hirdetés

Hat portugál gyerek és fiatal 32 európai államot perelt be az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt. Azért tettek panaszt a strasbourgi testületnél, mert szerintük ezek az országok nem hajlandóak érdemben lépni a klímaváltozás ügyében. Az első meghallgatást Strasbourgban tartották tegnap. Azt állítják, közvetlenül szenvednek az európai országok, köztük Magyarország tétlensége miatt.

A portugál fiatalok a 2017-es erdőtüzek után, 2020-ban indították a pert. A 100 életet követelő tragédia ugyanis megváltoztatta az életüket, és a mai napig szenvednek a hatásaitól.

“A lángok közel voltak ahhoz a helyhez, ahol lakok. A tűz veszélybe sodorta az életemet és a húgaim életét is. Az iskolából is hiányoztam, mert enyhe légúti betegségektől szenvedek. A tüneteim nem javultak, ez a helyzet ma” – mondta Martim Duarte Agostinho, az egyik felperes.

A felpereseket segítő civil szervezet, a Global Legal Action Network szakértője azt mondta, a fiatalokat ért diszkriminációt is számon kérik a 32 országon:

“Az egyes emberek életéhez kapcsolódó jogairól van szó. És mivel ők fiatalok, a jövőjük forog kockán. Jóval tovább szenvednek majd a klímaváltozás miatt. Ezért a diszkriminációt is számon fogjuk kérni. És szó van a a klímaválság embertelen, megalázó hatásaitól és a mentális következményeiről is, amely traumatizálja ezeket a fiatalokat” – mondta az ügyben érintett egyik aktivista, Gearóid Ó Cuinn.

A jogászok szerint ha megnyerik a pert, azzal az érintett 32 országot köteleznék a klímavédelem felgyorsítására. Az Európa Tanács emberi jogi biztosa is így értelmezi a helyzetet.

“Eljött az idő, amikor a szavak helyett tettekre van szükség. Tudjuk, hogy sok csúcstalálkozó és sok kötelezettségvállalás volt, papíron csodálatosak ezek a szavak, de a tettek hiányoznak” – mondta Dunja Mijatovics emberi jogi biztos.

A perbe fogott kormányok azzal érvelnek, hogy a felperesek a jövőre vonatkozó spekulatív állításait semmi nem igazolja, és a fiatalok nincsenek nagyobb veszélyben, mint a többi portugál. Szerintük az érintett államok így is sokat tesznek a klímaváltozás ellen.

“A 32 országot 86 ügyvéd képviseli. Az uniós tagországokon kivül Norvégiáról, az Egyesült Királyságról, Svájcról, Oroszországról és Törökországról van szó. Az ő szóvivőjük nem akart nyilatkozni az Euronewsnak” – mondta csatornánk tudósítója, Isabel Marques da Silva.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás