A rovat kizárólagos támogatója

Az Európai Uniós tagállamok közül hazánk elsőként helyezte letétbe a Nagojai Jegyzőkönyv ratifikációs okiratát 2014.április 30-án. A biokalózkodás megakadályozását célul kitűző nemzetközi szabályozás a genetikai erőforrásokhoz való hozzáférésről, valamint a hasznosításukból származó hasznok igazságos és méltányos megosztásáról rendelkezik.

A Nagojai Jegyzőkönyv az 50. állami szintű jóváhagyást követően fog hatályba lépni, melyhez hazánkat követően már csupán 17 csatlakozóra lesz szükség. Előreláthatólag erre nyár elejéig sor kerül, hiszen hamarosan várható az Európai Unió és több uniós tagállam ratifikációja is.

Magyarország, Guyana, Kenya és Vietnám csatlakozásával egyre lendületesebben haladunk a Nagojai Jegyzőkönyv hatályba lépése felé. – közölte Braulio Ferreira de Souza Dias, a Biológiai Sokféleség Egyezmény főtitkára. Hangsúlyozta: fontos a jóváhagyási folyamatok fenntartása és gyorsítása, mivel a dokumentum hatályba lépésével teljesítjük a világ országai által 2010-ben elfogadott nemzetközi vállalásokat. Braulio Ferreira de Souza Dias minden érintett országot arra bíztat, tegye meg a ratifikációhoz szükséges lépéseket.

A Nagojai Jegyzőkönyv célja megvédeni a genetikai erőforrásokat és a hozzájuk kapcsolódó hagyományos ismereteket rendelkezésre bocsátó országok, őslakosok és helyi közösségek jogait. Másfelől jogbiztonságot kíván teremteni ahhoz, hogy a kutatók és a cégek az említett erőforrásokhoz megbízható módon, alacsony költségráfordítással férhessenek hozzá. Magyarország mind a genetikai erőforrások birtoklójaként, mint azok felhasználása vonatkozásában érintett. Hazánk európai viszonylatban rendkívül gazdag biodiverzitással rendelkezik, e sokféleség pedig az emberiség számára ténylegesen vagy potenciálisan felhasználható vagy értékes. Genetikai erőforrásaink fenntartható használata, nemzetközi szinten elismert szabályokon alapuló védelme gazdasági és társadalmi szempontból is kulcsfontosságú.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek