A rovat kizárólagos támogatója

Megint a fideszes tempó. A kormány a járvány csúcsát találta a legmegfelelőbb időpontnak a teljes hulladékbiznisz lenyúlását célzó törvénycsomag beterjesztésére. No, ők nem pont így fogalmaznak, de a mintázat csalhatatlanul a közép-Orbán-kort (orbáni középkort) idézi.

A parlamenti honlapon kedd éjfélkor megjelent, 143 oldalas módosítócsomag, némi untató felvezetés után, majd más témák között elszórva, de egy új, úgynevezett koncessziós rendszer tervét vázolja fel. A lényege világos, hisz többször is megismétlik: egyetlen cég kezébe akarják adni szinte a teljes hazai hulladékipart. A többi paragrafus csupán ennek akadályait hivatott eltakarítani az útból. És ebbéli feladatuk akad bőven. Itt vannak mindjárt az eszközök (kukásautók-válogatók-lerakók stb.), amelyek zömét ma önkormányzatok birtokolják. De hát mikor fékezte Orbánékat szándékaik keresztülverésében a tulajdon szentsége? E feszültséget olyan zavaros fogalmazványok tükrözik, mint például egy “koordináló szerv” majd “kezeli az önkormányzatok által önkéntesen, vagyonkezelés körében rábízott vagyont”. Ennek ugyebár így se füle, se farka, de a szándék világos: adjad ide, ami a tied, mert az nekünk kell.

Karácsony Gergely rögtön világossá is tette, hogy a terv újabb kísérlet az önkormányzati vagyon lenyúlására.

Egyszersmind, ha jól látom, ez a bizonyos ismeretlen cég már el is utálta magától a díjbeszedést és a tartozásbehajtást, illetve ellentmondásos a 2023-tól tervezett új visszaváltási rendszerben vállalt szerepe is. Ezen kívül viszont szinte mindent ez a társaság végezne, a hulladék begyűjtésétől a feldolgozáson, válogatáson, értékesítésen át az elhelyezésig. Természetesen a kormány a pénzekre külön is figyelmet fordít. Már csak azért is, mert a jelek szerint unortodox lenyúlási ötletük – az állami kukaholdingban testet öltő központi díjbeszedés és -visszaosztás – nem vált be. Így a közművek terén évtizedek óta olajozottan működő korrupciós rendszert vennék át.

Eszerint ha majd velejéig független állami hivatalnokok úgy ítélik meg, hogy a cég minden erőfeszítése dacára veszteséget termel magántulajdonosainak, a különbséget évente állampénzből kipótolják. E hiány alkalmasint nem kevés: Gulyás Gergely szerint most évi 70-80 milliárd. Az egész tervről ordít, hogy már régesrég megvan a cég, a pénzcsatorna-hálózat tervrajza ott fekszik a miniszterelnök asztalán, amiből ránk, pórnépre csak pár zagyva mondatfoszlány tartozik.

Tekintve, hogy a maffiák kedvenc terepe a hulladékágazat, Orbánék szinte elkéstek a lépéssel. Az iratban szerepelnek még a betétiről visszaváltásira átnevezett, az illegális hulladék elleni, a szelektív gyűjtést, valamint az árucikkek javíthatóságát szabályozó intézkedések is. Ezek önmagukban dicséretesek, bár zömmel uniós kötelezvényre születtek. A tervezet indoklása szerint mindezek célja a „körforgásos” gazdaság elérése. Azt sejtem, hogy ez nem a ringlispílekről szól, de hogy Orbánék megint be akarnak minket ültetni a hintába, az biztos.
Marnitz István Népszava


Azt eddig is tudtuk, hogy megbukott a rezsicsökkentett, államosított hulladékgazdálkodási rendszer. Ennek beismeréseként a kukaholdingos közpénzszivattyú helyére jön a Hulladékgazdálkodási Hatóság. Az önkormányzatok helyett az állam megbíz koncesszióban cégeket. Kíváncsian várjuk, hogy melyik ismert NER barát kaszál ezen is.   A hulladékgazdálkodást is bekebelezi a NER

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás