Hirdetés
Forrás: kmnp.hu

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság dévaványai Túzokvédelmi Állomásán nemcsak túzokok, hanem más fokozottan védett madárfajok veszélyeztetett tojásainak keltetésével is foglalkoznak. A közelmúltban négy hamvas rétihéja fióka látta meg itt a napvilágot.

A Túzokvédelmi Állomáson öt évvel ezelőtt szereztek be egy új keltetőgépet abból a célból, hogy a túzokon kívül más fajok veszélyeztetett tojásait is meg tudják menteni. Az elmúlt évek során hat parlagi sast, jó néhány réti fülesbaglyot, kerecsensólymot, szalakótát és hamvas rétihéját sikerült itt kikeltetni. A kiváló eredményeknek köszönhetően mára már általánossá vált, hogy az ország egész területéről ide szállítják a fokozottan védett madárfajok veszélyeztetett, elhagyott tojásait keltetés és fiókanevelés céljából.

Júniusban a Duna-Ipoly Nemzeti Park természetvédelmi őrszolgálata kereste meg a Túzokvédelmi Állomást. Kiderült, hogy kaszálás során egy négytojásos hamvas rétihéja fészket találtak, s szükségesnek ítélték a mentést, azaz a tojások beszállítását a Túzokvédelmi Állomásra. A beszállítás utáni 2-3. napon mind a négy fióka kikelt. Egy hetes továbbnevelés után a szakemberek a Bükki Nemzeti Park befogadó fészkeibe, hasonló korú rétihéják közé helyezték ki a fiatal madarakat.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás