Hirdetés

Megújulva ismét látogatható a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum Természeti örökségünk című kiállítása, amely Somogy megye élővilágát mutatja be az érdeklődőknek.

A 40 év gyűjtőmunkáját bemutató – kibővített természettudományi – tárlat egyik új, minden bizonnyal sok látogatót vonzó látványossága egy Somogy megyéből származó rétisas pár. (A tojó mérgezésben pusztult el, a több mint kétméteres szárnyfesztávú hím egy vetélytársával való viaskodás következtében múlt ki.) A Magyarországon fokozottan védett madarakat – a rétisas eszmei értéke egymillió forint – egy négy négyzetméteres vitrinben állították ki az állatok élőhelyét bemutató vízparti környezetben.

A kiállításon a rétisasok mellett új feliratok és új térkép, továbbá számos interaktív elem várja a látogatókat a már korábban bemutatott, a mostani megnyitóra felújított növényekkel és állatokkal, köztük hazánk legnagyobb lepkéjét, a nagy éjjeli pávaszemet is közelről szemügyre vehetik az érdeklődők.

A Dunántúl legnagyobb megyéjének természeti értékeit bemutató kiállítás írásos útmutatójában Somogy megye földrajzi helyzetével, domborzatával, földtörténeti kialakulásával ismerkedhetnek meg a látogatók. Ehhez kapcsolódnak a vitrinben kiállított, az egyes földtörténeti korokra jellemző kőzetek és ősmaradványok. Nagyméretű, látványosan berendezett diorámák (életképek) mutatják be az egyes élőhelyek – az erdő, a tó, a láp, a homoki erdők és gyepek – élővilágát, a legfontosabb természetes életközösségeket.

Egy külön teremben a környezetvédelem aktuális, Somogyra jellemző helyzetéről tájékoztatják a látogatókat, egy másikban somogyi növény- és állatritkaságokat mutatnak be és természetfilmeket vetítenek.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás