A rovat kizárólagos támogatója

Január közepén immár 21. alkalommal szervezte meg a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a nemzeti park igazgatóságokkal és más civil szervezetekkel együttműködve az Országos Sasszinkront, a hazánkban telelő ragadozómadarak éves számlálását. Vas vármegyében az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság koordinálásban, civil és hivatásos természetvédők részvételével zajlott a felmérés. A 34 megfigyelő a négy nap során több mint ezer négyzetkilométert nézett át és összesen 12 ragadozómadár faj 745 példányát észlelte. A leggyakrabban egerészölyvek kerültek távcső elé, de láttak 14 rétisast is.

Az akció legnagyobb szenzációját egy nem tervezett megfigyelés szolgáltatta.

Rácz Attila ifjú természetfotós éppen ezekben a napokban kapott lencsevégre egy szirti sast a Kőszegi-hegységben. A képeket a madárfaj biztos meghatározása céljából juttatta el az igazgatóság helyi munkatársaihoz, még időben ahhoz, hogy ez a különleges adat is részét képezze az összesítés alatt álló országos sasleltárnak.

szirti sas Kőszegi-hegység 2024 január. fotó: Rácz Attila

A szirti sas a magashegységek ikonikus madara, csak ritkán kerül szem elé az Alpokalján. A Kőszegi-hegység környezetében hatodszor sikerült megfigyelni az elmúlt 25 évben. Hazánkban mindössze négy pár fészkelése ismert, valamennyi az Északi-középhegységben él.

nyitókép: szirti sas Kőszegi-hegység 2024 febr. Rácz Attila

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás