Hirdetés
(X)

A testünk szárazanyag-tartalmának 50%-át fehérjék teszik ki. Ezeket a fehérjéket pedig javarészt 20-féle aminosav kombinációja alkotja. Így érthető tehát, hogy azoknak, akik testedzéssel, testépítéssel foglalkoznak, kiváló segítői lehetnek az aminosavak. Ugyanis nagy támogatást tudnak nyújtani abban is, hogy a kiadós edzések után megfelelő minőségű izomzat tudjon épülni, és meggyorsítják a regenerációs folyamatokat is.

Lássuk tehát, mit is kell tudnunk ezekről az anyagokról!

Az aminosavak csoportosítása

Az aminosavakat alapvetően kettő, de ha nagyon körültekintőek akarunk lenni, három csoportba tudjuk sorolni.

  1. Nem esszenciális aminosavak: A testünk külső segítség nélkül is nagy biztonsággal elő tudja ezeket állítani. Például: alanin (izmok méregtelenítését segíti), glicin (izomfejlődést támogatja), tirozin (idegrendszeri anyagcseréért felelős)
  2. Esszenciális aminosavak: Ezeket a testünk nem tudja egyedül előállítani, így folyamatosan gondoskodnunk kell az utánpótlásról a táplálkozás során. Például: treonin (zsírégető folyamatokban van fontos szerepe), leucin (regenerálódásban segít), fenilalanin (idegi kommunikáció, fájdalomcsillapítás)
  3. Félig esszenciális aminosavak: Ezeket a szervezet csak korlátozottan tudja előállítani, így stressz vagy betegség hatására hiánytünetek léphetnek fel. Például: hisztidin (vérsejtképződést támogatja)

Ön is rendszeresen edz, de szüksége lenne egy jó étrendkiegészítőre? Esetleg egy kényelmes edzőszett hiányzik még? Nézze meg a Newfitshop.hu kínálatát, és találja meg a tökéletes társakat a minőségi tréningekhez!

Miben találhatunk esszenciális aminosavakat?

Az esszenciális aminosavakat alapvetően táplálkozás során tudjuk bevinni a szervezetünkbe állati eredetű források segítségével. Ezek ugyanis nagy mennyiségű fehérjét tartalmaznak, és tartalmazzák ezeknek az anyagoknak a teljes skáláját, amire szükségünk van. Persze azok számára is van megoldás, akik vegetáriánus vagy vegán életmódot követnek. Vannak ugyanis relatíve magas fehérjetartalommal rendelkező növények, de ezek aminosav profilja hiányos, az állati eredetű ételekhez képest pedig alulmaradnak a tápláló anyagok tekintetében is. 

Amennyiben rendszeresen sportol, tanácsos kiemelt figyelmet fordítani az esszenciális aminosavak pótlására, izomkárosodás is felléphet, valamint számolni kell azzal is, hogy a stagnálások, esetleg teljesítmény-visszaesések gyakrabban fognak jelentkezni. 

Mi az a BCAA, és mire jó?

Elágazó láncú aminosavak, azaz a leucin, az izoleucin és a valin. Ezek az izomszöveteink 35%-át teszik ki. Táplálkozással is be lehet őket vinni, de ha komolyan szeretné venni a sportolást, és igazi eredményeket szeretne elérni, akkor érdemes a három aminosav arányára is odafigyelni, azt nem felborítani. Ezt pedig a legkönnyebben a direkt BCAA-ra kiélezett táplálékkiegészítőkkel tudjuk elérni.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás