Hirdetés
Forrás: hirado.hu

A madarat a ráerősített jeladónak köszönhetően 2013. október 8-án találták meg a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai Pest megyében, majd kivizsgálásra a Fővárosi Állat- és Növénykertbe szállították. A gyógyult kerecsensólymot tegnap engedtek szabadon Csákvár közelében.

Az öreg hím kerecsensólymon (mely Mavir Zrt. – a Magyar Villamosenergiai-ipari Átviteli Rendszerirányító – segítségével nagyfeszültségű oszlopra kihelyezett műfészekben költött idén a párjával) speciális műholdas jeladó volt, amit  "A kerecsensólyom védelme ÉK-Bulgáriában, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában" program keretében korábban helyeztek fel rá a szervezet munkatársai. Az adó folyamatosan egy helyről érkező, nem mozduló jeleiből tudták, hogy a madárral valami baj van, ezért mentek ki a helyszínre.

Az állatorvosi laborvizsgálatok kiderítették, hogy a kerecsensólyom legyengülését nagy valószínűséggel belső élősködők, úgynevezett endoparaziták okozták. A kezelést követően a kerecsensólyom felerősödött és elengedhetővé vált. Erre Csákvár határában, a Pro Vértes Közalapítvány által kezelt természetvédelmi területet találták a legalkalmasabbnak.

Az Európai Unió által támogatott, és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság által vezetett, több szervezet részvételével megvalósuló nemzetközi kerecsensólyom-védelmi programnak komoly jelentősége van a faj megmentése szempontjából. Ennek a jellegzetes pusztai madárfajnak a világállománya nem éri el a húszezer párt, és egyedszáma folyamatosan csökken. Hazánkban valamivel több, mint kétszáz pár költ, de így is az EU legerősebb, és Európa második legerősebb állománya az alig nagyobb – de a magyarral ellentétben csökkenő trendet mutató – ukrán populáció után. Magyarországnak így kiemelt felelőssége van a kerecsensólyom európai állományának megőrzésében. A kerecsensólyom fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke hazánkban egymillió forint. Ritkasága és védettsége ellenére sajnos – a természetes veszélyeztető tényezők mellett – a szándékos emberi pusztítás is veszélyezteti, az elmúlt években – számos parlagi sas, rétisas és egyéb faj képviselője mellett – több kerecsensólyom lett lelövés és mérgezés áldozata.

Kapcsolódó anyagok:

Kerecsensólymok rossz éve

Megmérgezték a jeladós kerecsensólymot

Örvendetes kerecsensólyom szaporulat

Nem árucikk a mongol kerecsensólyom

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás