Hirdetés

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium legfontosabb feladata a magyar gazdaság újraiparosításának elősegítése, az állami szerepvállalás erősítése – hangsúlyozta Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter a tárca államtitkárait bemutató sajtótájékoztatóján.

A tárca elsőszámú kormányzati felelőse lesz az energetikának, a klímapolitikának, a kiemelt közszolgáltatásoknak, az infokommunikációnak, a közlekedésnek és a vagyonpolitikának. A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban Czepek Gábor a közigazgatási, Hegmanné Nemes Sára a vagyonpolitikai, Fónagy János a parlamenti, Aradszki András az energiaügyi, Szabó Zsolt a fejlesztés- és klímapolitikai, Tasó László az infrastruktúráért felelős államtitkári tevékenységet látja el, az új infokommunikáciért felelős államtitkárt várhatóan napokon belül megnevezik majd – közölte a miniszter.

Seszták Miklós hangsúlyozta: a stratégiai iparágakat felügyelő tárca Magyarország folyamatos és gyors ütemű fejlődését kívánja szolgálni, arra törekednek, hogy az állampolgárok biztonságosan és megfizethető áron jussanak hozzá az egyre javuló színvonalú közszolgáltatásokhoz. A miniszter elmondta: Czepek Gábor közigazgatási államtitkárt arra kérte, hogy a minisztérium szakmai és hivatali vezetőjeként biztosítsa a szükséges feltételeket a tárca zavartalan munkavégzéséhez, a célok megvalósításához.
A tárca az előző ciklusban gyökeres vagyonpolitikai fordulatot hajtott végre, a közvagyon pillanatnyi költségvetési érdekeket szolgáló elkótyavetyélése helyett a vagyongyarapítás útjára lépett, a vagyonpolitikai területért felelős államtitkár, Hegmanné Nemes Sára feladata lesz a munka folytatása – emelte ki Seszták Miklós.

Ugyancsak a folyamatosságot képviseli a tárcánál Fónagy János parlamenti államtitkár is – hangsúlyozta Seszták Miklós, aki azt kérte tőle, hogy a jövőben is tevékenyen vegyen részt a társadalmat leginkább érintő törvényjavaslatok előkészítésében.
Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár tapasztalataira szükség lesz, hiszen a tárca elkötelezett a rezsicsökkentés további, illetve az ipari versenyképességet javító feltételeinek megteremtésében, a paksi bővítés előkészületeinek folytatásában, a biztonságos energiaellátáshoz szükséges nemzetközi hálózatfejlesztés továbbvitelében, a magyar energetikai nagyvállalatok további térnyerésében, a bányászati munkakultúra megőrzésében, a hazai ásványkincs-vagyon gazdaságos és környezetkímélő hasznosításában – ismertette a miniszter. Kérdésre válaszolva Aradszki András elmondta, hogy a rezsicsökkentésről hatástanulmány készül, és ennek tapasztalatai alapján lehet majd megmondani a folytatást.

 

Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közműszolgáltatásért felelős államtitkár (a videóban 19.19-től mutatkozik be) feladata lesz a nonprofit közműszolgáltatások megteremtése, az energiahatékonyság fejlesztését támogató épületenergetikai programsorozat újraindítása, a megújuló energiaforrások jogszabályi és finanszírozási környezetének kialakítása, a nem uniós fejlesztési források gazdaságélénkítést és a kis- és középvállalkozások helyzetbehozását eredményező felhasználása – mondta Seszták Miklós. (A nem uniós fejlesztési források vajon mekkora tétel? A valódi nagy – uniós – pénzeket megszerezte Lázár János a szerk.)

A miniszter közölte: Tasó László infrastruktúráért felelős államtitkár feladata lesz a nemzetközi közlekedési hálózatok – különösen a vasúti pályák – megkezdett fejlesztéseinek folytatása, az autópályák országhatárokig még hiányzó szakaszainak kiépítése, a megyeszékhelyek gyorsforgalmi beköltése, az alsóbb rendű közutak állapotának javítása, a közlekedési társaságok szervezeti átalakításának folytatása, az e-útdíj finomhangolása.

Június 3-án írtuk:
Szürreális miniszterjelölti meghallgatáson vehettek részt ma reggel a parlament Fenntartható fejlődési bizottságának tagjai és meghívott vendégei: sem a miniszterjelölt, sem a testület nem tudta, hogy pontosan milyen kormányzati területek fognak Seszták Miklóshoz illetve a fejlesztési tárcához tartozni, azaz mivel kapcsolatban érdemes kérdéseket feltenni a kormánypárti politikusnak. Németh Lászlóné lesz az "atomfelügyelő".  Seszták még nem ismeri a hulladéktörvényt

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás