Hirdetés

Három szalmapiramis nőtt ki a földből egyik napról a másikra Kertváros legforgalmasabb kereszteződésében. A Siklósi és a Maléter Pál út találkozásánál épült, több méter magas gúlákkal reklámozza a PANNONPOWER Holding Zrt. épülő szalmatüzelésű erőművét.

Kedden délután különös dologgal találták szembe magukat Pécs-Kertváros munkából, iskolából hazatérő lakói. A városrész egyik legforgalmasabb kereszteződésében ugyanis egyik napról a másikra három szalmapiramis nőtt ki a földből. A jelenség ráadásul nem egyedi, néhány nappal korábban ugyanis Szigetváron bukkant fel egy hasonló piramis az ott lakók legnagyobb csodálkozására.

A piramisok mérete impozáns. A több méter magas szalmagúlák összesen mintegy nyolcvan tonnányi bálát tartalmaznak. Ebből a mennyiségből annyi hőenergiát lehet előállítani, amennyi megközelítőleg negyven átlagos pécsi panellakás fűtés- és melegvíz-igényét fedezi egy teljes éven keresztül. A piramis alkotóelemei sem hétköznapiak. Az építéséhez felhasznált bálák mérete ugyanis megegyezik azokéval, amelyeket majd az erőműben el fognak égetni. A két és fél méter oldalhosszúságú, közel négyszáz tonna súlyú szalmatömböket csak daruval lehet mozgatni, hiszen méretük és tömegük is többszöröse az aratás után a mezőkön látható normál bálákénak.

A híres egyiptomi elődöket megidéző, több méter magas gúlák természetesen nem egy újkori fáraó alkotásai, hanem a PANNONOPOWER Holding Zrt. legújabb kampányának a jóvoltából kerültek meglehetősen szokatlan helyükre. Az építmények célja a meghökkentésen túl, hogy ráirányítsák a figyelmet a pécsi erőműben jelenleg is futó nagyszabású beruházásra, az új szalmatüzelésű blokk építésére.

pécsi szalmapiramispécsi szalmapiramis

Az erőműben már jelentős részben elkészült az a 24 milliárd forintos beruházással létesülő kazán, amely bálázható lágyszárú mezőgazdasági melléktermékek tüzelésére lesz alkalmas. A 35 MW beépített teljesítményű erőművi blokk a meglévő, faapríték-tüzelésű kazánt egészíti majd ki 2012 végétől, így a következő fűtési szezonban a város gyakorlatilag teljes távhőellátását biomasszából nyert megújuló energia fogja biztosítani.

A szalma energetikai felhasználása a földgáztüzeléshez képest hosszú távon fenntartható, környezetbarát és olcsóbb. Az erőmű meglévő gázkazánjai tartalékba kerülnek, ami egyben azt is jelenti, hogy minimálisra csökken Pécs város importált földgáztól való függése. Mérséklődik az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása is, mivela szalmatüzelés szén-dioxid semleges, vagyis kizárólag a növény által előzetesen megkötött gáz szabadul fel az égetés során, amit a következő évi termés újra megköt.

Kapcsolódó anyagok:

Elfüstölő pécsi civil kontroll

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás