Hirdetés

Gyerekekkel készült nemzetközi kutatás szerint, bár sokuk élt már át különféle természeti katasztrófát, leginkább a környezetszennyezés aggasztja őket mind a fejlett, mind a fejlődő országokban.

ChildFund Alliance mintegy hatezer 10 és 12 év közötti gyermek részvételével készítette el kutatását a természettel kapcsolatos aggodalmukról. A szervezet Small Voices, Big Dreams címmel készítette 47 országra kiterjedő felmérést, amelynek egyik témája a környezetvédelem volt.

A lekérdezés szerint a gyerekek 29 százaléka tartja a szennyezést a legnagyobb ökológiai problémának, míg 20 százaléka a természeti katasztrófákról vélekedik ugyanígy. A fejlett országokban élő gyerekek 33 százaléka a szennyezést, 16 százaléka a globális felmelegedést jelölte meg legsúlyosabb problémaként, míg a fejlődő országokban a fiatal válaszadók 26 százaléka vélekedett a szennyezésről, 23 százaléka pedig a természeti katasztrófákról ugyanígy.

Regionális szinten az afrikai és ázsiai gyerekek körében a természeti katasztrófák bizonyultak a legaggasztóbb problémának, míg az amerikai kontinensen a szennyezés, illetve az erdőirtás kapott nagyobb hangsúlyt a lekérdezés során. A felmérés rámutatott, hogy sokaknak jelentenek keserű tapasztalatot a természeti problémák. A megkérdezettek körében ugyanis sokan vannak, akik éltek már át természeti katasztrófát: 29 százalékuk áradást, 28 százalékuk aszályt, 24 százalékuk földrengést, 22 százalékuk erdőtüzet is tapasztalt. Kontinentálisan az afrikai gyerekek élték át a legtöbb veszélyt: 46 százalékuk aszállyal, 44 százalékuknak tüzekkel, 36 százalékuknak áradással is kellett szembenézniük. A fejlődő országokban a legnagyobb arányban (35%) földrengést tapasztaltak a gyerekek.

Arra a kérdésre vonatkozóan, hogy ők mit tennének a természet védelme érdekében a leggyakrabban (22%) elhangzott válasz a faültetés, parkosítás volt. A fejlődő országokban szintén a faültetést említette a legtöbb gyermek, míg a fejlett államokban élők a szemetelés csökkentését és megszüntetését mondta szükséges természetvédelmi intézkedésnek.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás