Hirdetés

Módosíthatja a szmogriadóról szóló rendeletet jövő szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés, az erről szóló előterjesztés bővítené a szmoghelyzeti riasztási fokozatban a forgalomkorlátozás által érintett járművek körét.

A Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes által jegyzett javaslatban az olvasható, hogy a korábbi korlátozás által érintett környezetvédelmi osztályokba sorolt járműveken túl a bővítés érinti az Euro–2-es benzines és dízelüzeműeket is.  Az előterjesztés szerint a legszennyezőbb gépjárművekhez az eddigi fekete matricás szabályozással a járművek 7-8 százaléka (46-76 ezer) tartozott, ha az agglomerációs vagy azon belül a budapesti adatokat veszik figyelembe.
 

Műszaki és környezetvédelmi szempontok

A módosítási javaslat – az előbbi kört a 2-es, illetve 4-es jelű környezetvédelmi osztállyal bővítve – a gépjárművek 29–32 százalékát (186–307 ezer) érintené. A következő korlátozási lépcsőt az Euro–3 szabályoknak megfelelő, dízelüzemű járművek környezetvédelmi osztályai (7-es és 8-as együtt) jelenthetnék, ezzel a korlátozás által érintett autók aránya 38–41 százalékra nőhetne (240–395 ezer).

A javaslat rámutat arra, hogy a módosítási javaslat által érintett autók közül a legkedvezőbbnek tekinthető Euro–2 szabályokat még teljesítő, 4-es jelű környezetvédelmi osztályba soroltak az általános forgalomba hozatali szabályokat tekintve a legjobb esetben is már több mint 15 évesek, jellemzően 16–19 év közöttiek.

Hozzátette, megalapozott álláspont műszaki és környezetvédelmi szempontból egyaránt, hogy a korlátozás által érintett járművek se közlekedhessenek a fővárosi szmogriadó riasztási fokozata miatt elrendelt – a szálló pornál például 6 órától 22 óráig tartó – forgalomkorlátozás esetén.
 

Milyen a levegő a Széna téren?

Milyen a levegő a Széna téren?

Az ELTE Környezettudományi Kutató Központ munkatársai közel 10 év óta foglalkoznak a budapesti városi aeroszolok vizsgálatával. Mintavételi helyszínük a jelentős
gépjárműforgalommal terhelt Széna tér.
Részletes eredmények >>>

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás