Hirdetés

Nagy­ta­ná­csot” tartottak a Városligetben a budapesti fairtások ellen fellépő civilek, s végül abban állapodtak meg: összekötik riadóláncaikat, együtt állnak csatasorba. De vajon mennyien vannak? Kik azok, akik a fővárosi fák védelmére sietnek, ha felbőgnek a láncfűrészek? S milyen eszközeik vannak?

Mindent összevéve nagyjából háromszáz ember lép föl aktívan a kormányzati beruházások miatt bekövetkező fairtások ellen. Az aktivisták között van diplomás szociológus, kisgyerekes anyuka, „zöldforradalmár”, reggae-zenész, politikus – főként az LMP és a Párbeszéd Magyarországért színeiben –, kerékpáros futár, egyetemi tanszékvezető, lokálpatrióta nyugdíjas. Vegyes társaság: a látszat az, hogy a favédelem valamiféle osztályok alatti szubkultúra, ami úgy köti össze a különböző társadalmi csoportokat, mint a foci vagy a kutyatartás.

Lányi András, aki az ELTE-n tanít, és akinek a neve a Duna-mozgalomból lehet ismerős, úgy látja: némelyik szervezet szép sikereket tud fölmutatni – volt, amelyik húszezer tiltakozó aláírást tudott összegyűjteni, némelyiket pedig többen követik a Facebookon, mint a teljes magyar baloldalt –, de a fák és a természet iránti szimpátia keveseknél csap át aktivizmusba. Pedig – ahogy Jakabfy Tamás, az Orczy-kert LMP-s hőse (amúgy matematikus, távközlési mérnök) megfogalmazta: a törvényileg bombabiztossá tett fairtás ellen csak az erő és a nyilvánosság segít. – Ha száz ember elmegy a fórumra, amit a magyar–osztrák focimeccs idejére tesznek, azt már a hatalom is észreveszi – mondta, és igaza van: eddig mindenütt leállt a fairtás, ahol rendes civil ellenkezés mutatkozott. A Kossuth teret, a József nádor teret még gond nélkül letarolták, de a Városligetben eddig összesen hat, az Orczy-kertben pedig négy fát tudtak kivágni.

Lukács András, akit a Levegő Munkacsoport vezetőjeként ismer az ilyesmire fogékony közönség, a rezisztencia egy másik formáját említette: összespóroltak egy reprezentatív közvélemény-kutatásra valót, és kimutatták, hogy a budapesti emberek nem akarnak újabb épületeket a ligetbe. És szerinte a masszív plakátkampány ellenére sem fognak tömegek lelkesedni azért, hogy 200 milliárd elköltése árán a park egy kis részét esetleg revitalizálják. Az ellenállás pedig, ha lassan is, terebélyesedik: a Római-part védőinek riadóláncán 500 ember van.

Jánossy András a Védegylettől nem az akcióban hisz: ő helyi népszavazással kötelezné a fővárost, hogy rendeletben tiltsa be a fák csoportos kivágását- írta Hargitai Miklós a  június 17-i eseményről szóló beszámolójában.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás