A rovat kizárólagos támogatója

Hatéves csúcsra emelkedett 2014-ben Magyarország energiafüggősége, a felhasznált energiahordozók 61,1 százaléka külföldi forrásból származott – derül ki az Eurostat napokban közölt összesítéséből. Mindeközben az EU-ban több ország energiafüggősége is évtizedes mélypontra esett, a régióban csak Szlovákia van hozzánk hasonló mértékben ráutalva a külső energiahordozókra.

Az Eurostat friss statisztikája 1990 és 2014 közötti kitekintésben vizsgálta az uniós tagállamok energiafüggőségét, eszerint Magyarországon a felhasznált energia 61,1 százaléka származott importból, ami tíz bázispontos emelkedést jelentett az előző évhez képest. Ennél magasabb utoljára 2008-ban volt az import részaránya, a vizsgált időszak kezdetén pedig még 50 százalék alatt volt a külföldi felhasználás.

Az Európai Unió 28 tagállamában átlagosan 53,4 százalék volt az import energia részaránya 2014-ben az előző évi 53,1 százalék után. 1990-ben az EU még 44,2 százalékban használt külföldi energiahordozókat. A tagállamok közül Észtországban mindössze 8,9 százalékos volt az energiafüggőség, Luxemburgban és Máltán viszont szinte a teljes szükségletet importból fedezték.

Az Eurostat néhány Unión kívüli tagállamot is vizsgált az energiafüggőség szempontjából, Norvégia esetében egészen elképesztő, mínusz 570 százalékos adat jött ki, ami annak köszönhető, hogy ők nettó energiaexportőrök, az éves fogyasztásuk majdnem hatszorosát termelik meg kivitelre.

A válság óta nem függött ennyire a külföldi energiától Magyarország

A portfolio szerint Magyarország szempontjából érdemes még egy régiós összehasonlítást készíteni, eszerint csak Szlovákia energiafüggősége mérhető a magyarhoz, északi szomszédunk esetében 60,9 százalékos arányt regisztrált az EU statisztikai hivatala. Lengyelország mindössze 28,6 százalékban használ fel import energiát, Csehország esetében pedig 30,4 százalék volt ez az arány, ami csúcsnak felelt meg 1990 óta. Románia az adatok szerint csak 17 százalékban használ külföldi energiát, ami mélypontot jelent a majdnem negyedszázados vizsgált időszakban.

A fentiek mellett Szlovéniában és Bulgáriában is nálunk kevésbé vannak rászorulva a külföldi energiára. Az Unión kívüli balkáni tagállamok esetében Macedónia energiafüggősége a legnagyobb, náluk a felhasznált nyersanyag 52,9 százaléka származik importból. Montenegró esetében ez az arány 29,7 százalék, Szerbiában pedig 27,5 százalék.

Kapcsolódó anyagok:

Ráncosodhat Putyin homloka

Mélyponton az USA szénfelhasználása

Itt a harmadik brüsszeli pofon Paks 2-nek

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás