Hirdetés

Az idén a Magyar Tájépítészek Szövetsége által másodszor meghirdetett Év tájépítésze verseny közönségdíjasa a győri Kun Zoltán, a PAN Parks Alapítvány igazgatója lett. Mikor csatlakozhatunk területtel az európai vadonvédelmi hálózathoz?

Idén második alkalommal adták át az Év Tájépítésze és az Év Junior Tájépítésze-díjat a FUGA Budapesti Építészeti Központban a Tájépítészet Hónapja rendezvénysorozat megkoronázásaként április 26-án. A Dr. Balogh Péter István – Mohácsi Sándor tervezőpáros (s73) kapta idén az 1.000.000 Ft pénzjutalommal járó rangos szakmai díjat. Az Év Junior Tájépítésze 2013-ban Csillag Katalin lett, aki Visonta településre készített, a kortárs tájépítészet minden eszköztárát felvillantó, rendkívül funkciógazdag és mutatós ötletpályázati tervével nyerte el a szakmai zsűri tetszését.

Elnöki különdíjban részesült Dr. Rácz Tamás zsűrielnök felajánlásaként, pályázatának komplexitásáért Gábor Péter. Az elnök egy másik különdíjat is átadott Julius Fabos (Fábos Gyula) professzornak, méltatva az 1956-ban kivándorlásra kényszerült, majd az USA-ban nemzetközi hírnévre szert tett tájépítész professzor munkásságát és mintegy 30 éves elévülhetetlen érdemeit abban, hogy magyar tájépítész generációk juthattak ki és tanulhattak korszerű ismereteket védőszárnyai alatt a "Magyar Fabos Akadémián", Amherstben, a University of Massachusetts tájépítészeti fakultánsán. (A Fabos professzor kalandos életútját bemutató önéletrajzi könyv, a Son of a Kulak hamarosan magyar nyelven is megjelenik.) A díjat a Fulbright ösztöndíjjal Magyarországon tartózkodó lánya, Bettina Fabos vehette át Dr. Rácz Tamástól, aki édesapja köszönetét tolmácsolta a hallgatóságnak.  Több különdíj is gazdára talált még a gálaesten.

Az összes leadott közönségszavazat 55%-ának megszerzésével, földcsuszamlás szerű gyözelem született a versenyben.

Az Interneten lebonyolított közönségszavazást Kun Zoltán győri tájépítész nyerte, aki az európai természetszerű erdők megmentéséért és természeti kezeléséért, valamint az ezzel kapcsolatos európai szakpolitikák létrehozásáért fáradozik a PanParks nevű nemzetközi szervezetben.  A szavazás eredménye azt bízonyítja, hogy a természetvédelmi munka egyenértékünek tekinthető a tájépítész szakmán belül a sokkal inkább reflektorfényben lévő kerttervezésnél. Ugyanakkor azt is jelenti, hogy a nagyközönség igenis támogatja és figyelemmel kiséri a természetvédelmi munkát, amire sajnos ma Magyarországon és Európa más országaiban is egyre kevesebb forrás áll rendelkezésre.

Büszke vagyok a sikerre, de ez nem csak nekem szól, hanem a természetvédelmi szakmának is. Büszke vagyok győriként, magyarként, hogy az Európa vadonjaiért végzett munkám elismerést aratott. Egyúttal remélem, hogy ez a siker újabb lökést ad annak, hogy Magyarországon is hamarosan legyen olyan terület amely csatlakozik az európai vadonvédelmi hálózathoz. Talán a Csarna völgy? Vagy az Aggtelek Nemzeti Park? – mondta, és kérdezte Kun Zoltán, a Kertművek Kft tulajdonosa és a PAN Parks Alapítvány igazgatója.

A siker a magyar tájépítészet nemzetközi munkájának is elismerése, hiszen Kun Zoltán portfoliója a nemzetközi tevékenységén alapult – tette hozzá Bardóczi Sándor a Magyar Tájépítészek szövetségének képviselőja, a díjkiosztó gála szervezője.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás