A rovat kizárólagos támogatója
(X)

Az állatokat nemcsak szeretni kell, de megfelelően tartani, gondoskodni is kell tudni róluk ahhoz, hogy hosszú, egészséges életük lehessen. Manapság nagyon sokféle kedvenccel oszthatjuk meg az otthonunkat a kutyáktól és macskáktól kezdve az egzotikus hüllőkön és madarakon át, az akváriumok kedvelt lakóiig. A tél több házikedvenc esetén okoz bonyodalmakat, és a hőmérséklet csökkenése bizonyos állatoknál akár pusztulást is okozhat, ha nem készülünk fel rá megfelelően.

Cikkünkben körbe járjuk azon fajok tartási körülményeit, amelyeknél a tél extra felkészülést igényel, és felsoroljuk azokat a hasznos tanácsokat, melyeket minden állattartónak ismernie kell.

Mely fajoknál okozhat problémát a tél?

Laikusként azt gondolhatnánk, hogy lakásban egyik állatnak sem lehet baja, tél ide vagy oda – de ez nem egészen így van.  Egy kutya vagy egy macska valóban kellemesen elvan a meleg szobában, ha pedig az ebet kivisszük és az rövidszőrű vagy érzékeny fajta, adunk rá kutyaruhát. A kint tartott macskák és kutyák bundájukkal alkalmazkodnak, illetve a gondos gazdi biztosít száraz, védett kuckót is számukra. Ám nem minden állat téli tartása ennyire egyszerű.

Akváriumunk uszonyos lakói

A halak változó testhőmérsékletű állatok (mint a hüllők és kétéltűek is), vagyis a környezet hőmérséklete szabja meg testhőmérsékletüket. Ha ez nem ideális, a halak megbetegedhetnek és gyorsan elpusztulhatnak.

Amikor akváriumot rendezünk be, ne feledkezzünk meg a vízmelegítőről, ami nyáron nem feltétlenül kell, hogy működjön, de télen biztosan be kell majd kapcsolnunk. Egy profi akvárium szettben megtalálható minden szükséges berendezés a halak tartásához.

A trópusi fajok szeretik a 24-27°C-os vizet, ezt télen csak melegítővel tudjuk biztosítani, a szoba levegő hőmérséklete már nem lesz elegendő hozzá.

Tollas barátaink

Madarak esetén nagyon fontos, hogy ne kapjanak huzatot a téli szellőztetéskor. Az év folyamán, a melegebb évszakokban lakhatnak a kerti volierben, vagy a lakás egy kellemes részén, de télen nagyon oda kell figyelni az egzotikus madarakra, mert egy huzat akár az életükbe is kerülhet. Mindig legyen a ketrecük szél és huzat védett helyen!
A kertben tartott fajok számára, mint amilyenek a díszgerlék, galambok is elengedhetetlen, hogy helyüket téliesítsük, ne érhesse őket a csapadék, és a szél se fújjon be a ketrecükbe.

Hüllők, kétéltűek

Az egzotikus fajok közül ma már megszámlálhatatlan félét tarthatunk otthonunkban: kígyók, teknősök, agámák, varánuszok, gekkók, kaméleonok, szkinkek. Jó részüket biztonságos terráriumban tartjuk, ahol állandó klímát tartunk fenn – különben hamar megbetegednének.

Hüllők számára fontos a kvarclámpa is, ami alatt sütkérezhetnek és a megfelelő UV-fényhez jutnak. Az eleve védett lakhelyekkel nincs is teendőnk, de itt sem árt odafigyelni, hogy ne érhesse őket huzat. Különösen igaz ez az érzékeny kaméleonokra, melyeket olykor ki is vehet a gazdájuk, és szabadon közlekedhetnek a szobában.

A kétéltűeknél pedig a víz melegítésére lehet szükség (békák, gőték, szalamandrák).

Vannak azonban olyan fajok, melyek téli pihenőt tartanak. Az ő életciklusuk elengedhetetlen eleme a téli álom, ha ezt nem biztosítjuk, akár el is pusztulhatnak. Ide tartoznak a vízi teknős fajok (de még a görög teknős is), melyek természetes élőhelyeiken a talajba, mocsárba ássák el magukat és hibernálódva vészelik át a zord időket. Ez genetikailag kódolt bennük, így hiába élnek lakásban, megfigyelhető, hogy a téli hónapokban lelassulnak, étvágytalanok lesznek. Fontos, hogy biztosítsuk számukra a téli pihenőt, had aludjanak, vagy legalább had lassuljanak le. A teknősök teleltetéséről sok irodalom elérhető a neten, olvassunk utána, melyik faj, hogy tud biztonságosan kitelelni!

Különleges emlősök

Mivel az emlősök állandó testhőmérsékletű állatok, a közülük kikerülő házi kedvenceket nem szükséges teleltetni. A trópusi fajok, mint egy afrikai törpesün, csíkos mókus, cukormókus, vagy ecsetfarkú pele, nem alszanak téli álmot, mint mondjuk a hazai pelefajok.

Azonban a hideget egyik sem viseli jól, mivel mediterrán helyről származnak, vigyázni kell, hogy meg ne fázzanak, egy tüdőgyulladás ugyanis végzetes nekik. A peléknek pedig olyan gyors az anyagcseréje, hogy ha tartósan lehülnek, abba is belepusztulhatnak. Vigyázzunk hát a szőrmókokra is!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás