Hirdetés

A ligetvédőket is jobban megérti Tarlós István főpolgármester, mint az árvízvédelmi beruházás, azaz a római-parti mobilgát ellenzőit. A tervezést felgyorsítanák és közvélemény-kutatást végeztetnek a környéken élők között.

A Római-parton és főváros honlapján is láthatók már a látványtervek a mobilgátról és az azt kísérő beruházásokról. Tarlós István azt ígérte, hogy javítják a terület használhatóságot: faültetést, kerékpárutat, játszótereket ígért a Duna-partra és a környezetére. A főpolgármester ugyan nyár közepére ígérte, hogy a part különböző pontjain elhelyezik a látványterveket és lehetőséget biztosítanak a véleménynyilvánításra.

Tarlós szokásos pénteki sajtótájékoztatóján a mobilgáttal kapcsolatban elmondta, elképzelhető, hogy új tervezőt kérnek fel a megvalósításhoz, mert számukra “elviselhetetlen módon” elhúzódik a tervezés. (Ez nem csoda, az eredeti elképzelések szerint ősszel el kellene kezdeni az építkezést, de ennek nyoma sincs.) A geodéziai terveket megváltoztatják, mert félő, hogy a jelenleg tervezett konstrukciót nem bírná el a talajszerkezet. A mostani kivitelező nem nyilatkozik a megvalósíthatóságról, ezért egy önkormányzati tervezőiroda felkérésén gondolkodnak.

 Látványtervek a mobilgát utáni Rómairól

Újságírói kérdésre elmondta, hogy közvélemény-kutatást készíttetnek a környéken élők körében, hogy megtudják, hogyan állnak a mobilgátakhoz. A főpolgármester szerint csak a katasztrófaturisták problémáznak, és úgy fogalmazott: “az, hogy mi el akarnánk venni a zöldterületet és tönkre akarnánk tenni a partot, az egy rosszindulatú és őrült fikció”. Azzal is fenyegetőzött, hogy videofelvételeket készíttetnek majd azokról, akik akadályozzák a római-parti beruházást, az ugyanis már a közveszély okozás gyanúját is felveti.

Hozzátette, hogy még a ligetvédőket is jobban megérti, mint azokat, akik az árvízvédelmi beruházást ellenzik.

A Duna és a Királyok útján húzódó úgynevezett nyúlgát között, azaz a hullámtérben élők nagy része ezt hasonlóan gondolja. A gyakran elhangzó felvetésre, miszerint ne akarják közpénzből megvédetni engedély nélkül épült házaikat, általában felháborodottan reagálnak, mondván, mindenki engedéllyel építkezett a területen, sokan annak tudatában, hogy a most Pünkösdfürdőnél véget érő gátat tovább építik dél felé, így az megvédi majd a Római-partot. A területen egyébként akad bőven még 1945 előtt épült lakóház is.

A partvédők érve ezzel szemben általában az, hogy mindenki tisztában volt vele, hullámtérbe építkezik, így viselnie kell ennek következményeit. A parton építendő mobilgát helyett pedig a nyúlgátat erősítenék meg, a jelenlegi állapothoz hasonlóan ott védenék a csillaghegyi öblözetet az árvíztől.  Az biztos, hogy a terület árvízvédelme nem nevezhető megnyugtatónak. Az 1953-as árvíz után, eleve is ideiglenesnek épült, minden komolyabb árvíz esetén megerősítésére szoruló nyúlgát védi 55 ezer otthonát. Ha az átszakadna, a környéket nagyon gyorsan elöntené a víz, a mélyebb fekvő szakaszokon pedig a Szentendrei út is víz alá kerülne. A főváros korábbi közlései szerint a nyúlgát szabályszerű megerősítése kétszer annyiba kerülne, mint a mobilgát építése- írta a 168ora.hu.
 

Nagy bokrokat mi is tudunk rajzolni

Megdöbbentő, hogy sok év időhúzás után a ma bemutatott színes, torz képecskékkel – rajtuk 50 centiméterestől négy méteres magasságig érő emberekkel – akarja Tarlós István elintézni a Római-part sorsáról szóló tájékoztatást reagált az Együtt. A látványtervre biggyesztett zöld bokrok és fácskák és a labdázó gyerekek látványa sem fedheti el az igazságot: a mobilgát beruházással végleg elpusztítanák Budapest legszebb természetes Duna-partját, és vele együtt egy hagyományos életformát is. Cserébe nem tudnak biztonságot garantálni az itt élőknek, hiszen a valóságban egy nagy műszaki kísérlet kezdődik, amelyről ráadásul továbbra sem hoztak nyilvánosságra semmilyen érdemi információt – írta közleményében az ellenzéki párt.


A Fővárosi Önkormányzat a Dunai Római-parti szakaszán négy tájékoztató táblát helyezett ki, amelyeken a látványtervek mellett az alábbiakról tájékoztat.

A Budapest Főváros Önkormányzata terveit bemutató tájékoztató táblák a Kadosa utcánál, a Rozgonyi Piroska utcánál, a Losonc utcánál és Pünkösdfürdő utcánál találhatók. A Csillaghegyi-öblözet árvíz elleni védelme a 2020-ig tartó „Európai uniós programozási időszak alatt támogatható fővárosi városfejlesztési projektek” közé tartozik.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás