Hirdetés
Forrás: NRGreport

Az okostelefonok stresszel és félelemmel töltik el az agyunkat, blokkolnak és szorongást okoznak. Egy amerikai kutató szerint nem úgy tervezték az emberi testet, hogy így éljünk. Kinek kell nagyon vigyáznia és miről ismerhető fel a függőség?

Az okostelefonok elárasztanak minket figyelmeztetésekkel, értesítésekkel, tanácsokkal. Zümmögnek, csipognak annak érdekében, hogy tudassák velünk: új e-mailt kaptunk, valaki hozzászólt a fészbúkos bejegyzésünkhöz, vagy egyszerűen csak keveset gyalogoltunk aznap. Minden ilyen figyelmeztetés logikusnak tűnik egy elfoglalt ember életében, hiszen a technika így segít a feladatok rendszerezésében.

Stresszt okozó mobilok

A Business Insider friss cikke szerint azonban ezek a figyelmeztetések roppant károsak. Minden figyelmeztetés ugyanis cselekvésre ösztönző stressz hormonokat termel. Felgyorsul a légzésünk, szaporább lesz a szívverésünk, megfeszülnek az izmaink. A testünk így reagál a riasztásokra. A lap által idézett kutatók azonban úgy vélik, hogy a testünk egyszerűen nem úgy épült fel, hogy így éljünk.

Az egyik agyi területünk veszélyben van

Egy másik idézett kutatás szerint az amerikaiak 68 százaléka folyamatosan ellenőrzi a telefonján a mail és közösségi fiókjait. Robert Lustig endokrinológus azt mondta a Business Insidernek, hogy a telefonjaink értesítései állandósítják a stresszt és a félelmet az agyunkban. Mindez az előfrontális kéregben hat leginkább, amely a legmagasabb rendű kognitív működésért felelős agyi terület. A folyamatos stressz,- és félelemérzettől azonban zavarok keletkeznek az agynak ebben a részében, amely akár le is állhat, végül egyszerűen hülyeséget csinálunk – mondta a Lustig a lapnak.

60 bit/s

A kutató azt állítja, hogy az agyunk egyszerre csak egy dolgot tud csinálni. Számítógépes nyelvre fordítva másodpercenként 60 bit információt vagyunk képesek feldolgozni, vagyis az egyszerre több dologgal történő foglalkozás, a multitasking gyakorlatilag tévképzet. Az emberek 97,5 százaléka képtelen egyszerre több dologra figyelni. A lakosság mindössze 2,5 százalékának vannak olyan képességei, amelyek korlátozottan, de lehetővé teszik az egyszerre több dologra figyelést.

Már az asztalon is zavaró a mobil

A Virginia Tech Egyetem kutatásai bebizonyították, ha valaki előveszi és kiteszi az asztalra a telefonját, már az is zavarólag hat az egymásra való odafigyelésben, hiszen az illető „fél szemmel” úgyis a rezgésekre figyel. Ez a magatartás a közeli ismerősöket, családtagokat különösen irritálni szokta. Mi több, sokféleképp felhívták már a szakemberek a figyelmet a „fantomrezgés szindrómára” is, amikor úgy érezzük, hogy folyton rezeg a mobilunk, s ez még inkább eltereli a figyelmünket a környezetünkről – írta az ATV.hu.

A mobil a legjobb barát

A Psychology Today szakportálon jelent meg Dale Archer pszichiáter sokat hivatkozott cikke az okostelefon-függésről, más néven nomophobiáról. Az írás szerint a probléma az amerikaiak 40 százalékát érinti, akiknek a telefon, tablet vagy más technikai eszköz nem csupán egy személyes tárgyat, hanem a legjobb barátjukat jelenti. A tenyerükből irányítják vele a magánéletüket, munkájukat, pénzügyeiket, szelfizgetnek, aktív részesei a közösségi médiának, folyamatosan figyelik és küldik az üzeneteket, legyenek akár családi vacsorán, templomban vagy autóvezetés közben. A szakértő új jelenségként említette, hogy az okostelefon a hálószobákba is bekerült, mivel a 18–34 éves amerikaiak ötöde még intim együttlét során is használja, 12 százalék zuhanyozás közben sem hagyja abba a telefonozást, 50 százalék pedig vezetés közben is nyomkodja, ami hatszor veszélyesebb, mint az alkoholos befolyásoltság.

Szorongás mobil nélkül

A NRGreport szeint a britek 51 százaléka bevallottan extrém módon szorong az okostelefonja vagy tabletje nélkül, mert úgy érzi, ilyenkor kimarad minden lényeges történésből. Az okostelefon egyfajta lelki társsá vált, elvesztése a legjobb barát elvesztésével ér fel – írja Dale Archer. A pszichiáter szerint bár a mentális betegségek hivatalos listáján nem szerepel a nomophobia, az okostelefonok – vagy azok hiánya – által okozott szorongásos tünetek mégis nagyon is valóságosak. Az okostelefon-függőség nehezen választható szét az internetfüggéstől, aminek az alapja részben az a félelem, hogy lemaradunk valamiről, részben pedig az unaloműzés, az állandó hír- és ingeréhség. 

A felnőttek felelőssége

„A függőség mindig valamilyen hiányállapotot, az életünk valamelyik fontos területének az elégtelen voltát jelzi. A felnőttek felelőssége, hogy már egészen kicsi kortól sokat foglalkozzanak a gyerekeikkel, és megtanítsák őket a megfelelő eszközhasználatra is. Mindenekelőtt úgy, hogy ebben maguk is jó példával járnak elöl – ebben sajnos nagy hiányosságok érzékelhetők” – tette hozzá a pszichológus.

A Kutatópont Intézet felmérése szerint a magyar felnőtt lakosság 90 százaléka rendelkezik mobiltelefonnal, s a tizenévesek okostelefon-ellátottsága is jelentős. Ők a függőség által leginkább veszélyeztetett Z, azaz az 1990 után született korosztály tagjai, akiket kreatív online magatartásuk köt össze.

Ők is csoportidentitás szerint határozzák meg magukat, szükségesnek érzik, hogy valamely virtuális érdeklődési kör tagjai legyenek. A „törzshöz” tartozók hitelességüket megosztásaik nyomán nyerik el, befolyásuk attól függ, mit és milyen gyakran osztanak meg. Napi több mint tíz órát töltenek a világhálón, és nemcsak ki vannak téve az új hírek állandó áramlásának, de éheznek is ezekre. Emellett folyamatosan osztják véleményüket a világról, így maguk is az állandó hírfolyam termelői, s nemcsak fogyasztók, hanem aktív résztvevők is a piacon. Folyamatosan keresik az újdonságokat, s igyekeznek szimultán módon mind több kisebb-nagyobb közösséghez tartozni.

Mint cikkünk elején írtuk: az okostelefon használata közben kissé megemelkedik a dopaminszint, izgalomba jövünk, és nehéz kibírni, hogy ne nézzük meg rögtön az üzenetet. Nagyfokú tudatosság kell ennek legyőzéséhez – mondják a kutatók. Egy okostelefonnal azonban sok hasznos dolog elintézhető, megnézhető, megtanulható, tehát az nem feltétlenül katasztrófa, ha valaki telefonozik például a buszon. A bajok ott kezdődnek, ha társaságban sem képes valaki felfüggeszteni a mobiljának használatát – mondta a pszichiáter.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás