Hirdetés

A Salgótarjáni Járási Ügyészség természetkárosítás miatt vádat emelt egy 47 éves salgótarjáni férfi ellen, aki 19 védett madarat tartott a lakásán – közölte a Nógrád Megyei Főügyészség. Felfüggesztett szabadságvesztéssel „díjaznák” a kreatív megoldást.

A férfi 2022 tavaszán befogott tizennyolc természetvédelmi oltalom alatt álló, tengelic fajú védett madáregyedet, illetőleg lakásán tartott egy ugyancsak természetvédelmi oltalom alatt álló, elmondása szerint ismerősétől vásárolt kenderike-kanári hibrid fajú egyedet.

A madarakat azok lefoglalásáig a lakásában tizenkilenc kalitkában tartotta. Azonban az állatok védettnek minősülnek: a tizenkilenc védett madár természetvédelmi értéke példányonként 25 ezer forint, együttes természetvédelmi értékük 475 ezer forint. A természet védelméről szóló törvény szerint védett állatfaj egyedeinek befogásához, birtokban tartásához a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges, mellyel a férfi nem rendelkezett, ezért vele szemben a Salgótarjáni Járási Ügyészség szemben természetkárosítás bűntette miatt emelt vádat, és felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt. Az ügyészség felfüggesztett szabadságvesztéssel „díjazná” a kreatív megoldást.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás