Hirdetés

A fákkal, árterekkel és folyók rendezésével természetközeli módon lehetne alkalmazkodni az éghajlatváltozás okozta árvizekhez! A világ sok részét, így az Egyesült Királyságot is egyre gyakrabban sújtják árvizek és egyre több helyen a természetközeli megoldásokon alapuló árvízkezelés bizonyul a legjobb válaszlépésnek.
Az egyesült királyságbeli Természetbarát Mezőgazdasági Hálózatot azért hozták létre, hogy a mezőgazdasági vállalkozások megoszthassák egymással a természetbarát gazdálkodással és a holisztikus éghajlatváltozási stratégiákkal kapcsolatos ismereteiket. A hálózat segít a gazdálkodóknak abban is, hogy jelentkezzenek az Egyesült Királyság kormányának különböző környezetbarát gazdálkodási programjaira, így munkájukhoz támogatást kaphatnak.
A természetközeli árvízkezelés olyan gyakorlatokat foglal magában, mint a folyók helyreállítása, melynek keretében visszaállítják a folyók természetes, hullámzó formáját az egyenes vonalakról, amelyeket korábban a hajózás megkönnyítése érdekében hoztak létre, amikor a hajókkal szállították az árukat az országban.
Egy másik taktika az árterek kialakítása és a folyóknak ezekhez való visszakapcsolása, hogy a víz heves esőzések esetén a síkságon maradjon, és ne a lakott területeket érje el.

Fákat is ültetnek a vízfolyások közelébe, mivel azok felszívják a felesleges nedvességet, és csökkentik az árvizeket.
Az eddig rendelkezésre álló bizonyítékok azonban arra utalnak, hogy ezek a megoldások működnek, és a programok által létrehozott vizes élőhelyeken élő vadon élő állatok számára is előnyösek.

A British Geological Survey szerint a természetközeli alkalmazkodási módon elterjedéséhez további kutatásokra van szükség: az Exeteri Egyetem 2021-ben végzett munkája megállapította, hogy bár az árvízkezelés gondolata egyre népszerűbb, több kutatás és módszertani bizonyíték elősegítené ezen megoldások számának növelését – írta a theguardian

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás