A rovat kizárólagos támogatója

Nem leszek ezzel az írásommal népszerű a hazai médiában. Egy magánfelajánlás (így mondták nekem) nyomán ’Szuperzöld’ címmel indult az RTL-en műsor, és azt szombaton ebédidőben megnézheti, aki éppen nem ebédel, és éjjel is megismétlik a rossz alvóknak. Darvas Béla kritikája a “zöld ál-Balázs-show”-ról.

Persze van az RTL-nek archívuma, ami kevés munkával megtalálható és illő adatszolgáltatás után itt a műsor visszanézhető. Már az, aminek valós koncepciója még nem látható a számomra, de komolyan vett nézete nekem lehangoló.

Zöld ál-Balázs-show.

Magazin jelleggel mindenbe belekap, hogy semmit se fejtsen ki, és így számottevő hatása sem lehet. Hol van ez a műsor Mangel Gyöngyi Kossuth, majd Lánchíd rádiós műsoraihoz képest (de említhetném Sarkadi Péter hajdani Kossuth rádiós korszakát is), amely felvállalt és értően gondozott konfliktusos környezetvédelmi témákat. Merre találhatók a mostani utódaik és műsoraik? Nos, ez a RTL műsorfolyam egyértelműen nem ilyen, hanem vállaltan eklektikus. Csodálkozhatom-e ezen, hiszen az RTL-nek komoly hírműsora sincs, csak rövid hírbeolvasás, amely sommásan érinti a napi politikát. A főműsorok között valótlan és személyiségleépítésre alkalmas sorozatokat látok, alázáson kényszeredetten röhögcsélő celebműsorokat, vagy az éppen a budiba szorult Győzike médiasziporkáit. Természetesen nem tartozik rám az RTL műsorpolitikája, de az világos, hogy a nézettségi adatok alapján ilyen műsorprofilra állt ez a műsorszolgáltató. Lehet-e ebben a felhozatalban színvonalas természet- és környezetvédelmi sorozatot indítani? Most ez volt a kérdés.

A műsorsorozat negyedik darabját veszem szemügyre (korábbi adások: április 20, 27, május 4, 11 – https://www.rtlmost.hu/szuperzold-p_13645), amit azért választottam, mert szerepeltem is benne. Egy influenza első hetében vettem részt a felvételen, és a közel 20 perces beszélgetést talán 5 percben mixelték be. Nincs okom azt feltételezni, hogy ez mással nem hasonlóan történt. A sorozatra jellemző, hogy egy konkrét interjúalany szövege több részre szakítva jelenik meg (mintha beszélgetés lenne), amit nagyon ügyetlen szerkesztési fogásnak gondolok, és a magam részéről emiatt el is álltam volna a szerepléstől.
A mezőgazdaság természetátalakításáról és környezetszennyezéséről szóló negyedik részben öt megszólalót találunk. Rodics Katalin (Greenpeace) három részben mondja el a mondandóját, ami címszavakban: őserdőirtás, üvegházhatás, klímaváltozás, állattenyésztésből származó vízszennyezés, növénytermesztéssel járó növényvédőszer-maradékok, rovar- és madárpusztulás, ökológiai gazdálkodás. Darvas Béla (MÖTT) két részben beszél a hormonmoduláns hatásról, a növekvő arányú férfimeddőségről, a növényvédő szerek re-regisztrációjáról, a neonikotinoidok okozta méhpusztulásról, a RASFF élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos adatbázisáról. Baktay Borbála (NÖDIK) két részben mesél a magbankról és a fajtaérzékenységről. Budaházi Antalné (Domonyvölgyi Biodinamikus Kertészet) három részletben emlegeti a preparátumait (mik is azok?) és tudatos vásárlást/egészséget ajánl, amelyben az ökológiai termesztésen van a hangsúly. A zsúfolt tartalmú, valójában csak címszavakig jutó műsort a Máté Bencével (természetfotós) való négy részre vágott interjú és a fotós gyönyörű képei törik darabokra. Ez valóban vizuális élmény. Viszont mi köze van a mezőgazdasági környezetvédelemhez, hiszen ezt illetően arról beszélt, hogy tízhektáros birtokát a fotózás kedvéért ’visszavadította’, vagyis kivonta a termelésből. Ő tehát ebből a részből rendesen kilóg.

A május 11-ei műsor után belekukkantottam a csapat által készített korábbi három adásba is. Minden darab hirdetéssel kezdődik és végződik. Ebben szó sincs magánszponzorról, ahogyan nekem mondták. Az adások fő támogatója az Optimum Solar (napelemek) és partnere (ez miben más?) a BMW (elektromos autó ágazat). Ezt megdöbbenéssel vettem. Az első adásban az Optimum Solar napelemei és az elektromos autók (BMW) témaköreit láttam. Ez nyilván a támogatók felé szánt műsorszolgáltatás, ami nekem kiábrándító, abban az értelemben, hogy a támogatásért cserébe kértek valamit. Értem. Az RTL kereskedelmi televízió, és én tévedtem nagyot. Az első adásban feltűnik Puskás ’Peti’ énekes/celeb, akiről kiderül, hogy a kutyusával együtt ’zöld’ (milyen értelemben?), s az adás végén szól is a ’népéhez’. Ez sem illő szerintem ilyen komoly ügyhöz. A második adás a passzív házakról ámuldozik, s ebben ismételten a napelemekről, de ez a rész is megfeledkezik az előállítás és kiszolgálási idő utáni környezetszennyező hulladékokról, mint elektromos kocsik esetéről, ahol ez az akkumulátorokra szintén érvényes, s akkor arról nem is beszéltünk, hogy az áram megújuló termelését ez esetben semmi sem biztosítja. Töredékesen elmondott történetek mind a négy részben. A harmadik rész a ’hulladékgazdálkodásról’ szól és a mikroműanyagok szennyező hatásáról. Hol maradt innen a Wessling? Ebben a részben Tömöri Balázs (Greenpeace) szólal meg csak hitelesen.

Térjünk vissza a negyedik adásra, amely elvileg a mezőgazdasági eredetű problémákra összpontosított volna. Ezen belül a jelenlegi tartalomban az egyetlen összekötőkapocsnak az ökológiai gazdálkodást látom, de annak irányítói bántóan kimaradtak ebből a részből. Meg kellett volna szólaltatni Czeller Gábort (Biokultúra Szövetség), Roszík Pétert (Biokontroll), Szépkuthy Katalint (Hungária Öko Garancia), Drexler Dórát (ÖMKI Kft.) és ismert ökológiai termesztőket főként, így ifj. Hubai Imrét (Karcag) és Ács Sándornét (Kishantos).

A jószándékú stáb minden bizonnyal meglepetéssel olvassa majd a kritikám.

A természet- és környezetvédelem területén könnyen elveszítem a humorérzékem, nem afféle örömködő ’civilhuncutság’ ez, nem lehet celebeken, környezetfotósokon, bloggereken és napközis tanításon keresztül hitelesen bemutatni. A terület rendkívüli szétágazó természete miatt csak célzott műsoroknak van értelme. Az elsőnek tehát csak a fenntartható energiatermelésről kellett volna szólni, a napelemek gyártásától egészen a hulladékformájáig. Hiányzik innen több megszólaló is. Szerintem kerülni kellett volna az adásban a funkciótlan ‘kutyusozást’. A második rész tehette volna ugyanezt az elektromos autó gyártással és üzemeltetéssel. Vagy teljes képet kellett volna adni vagy semmilyet. A szponzorok felé hajló tálalás az első két adásban véleményem szerint zárójelbe tette a sorozat hitelességét.
A harmadik adásnak csak a hulladékkezelésből a műanyagszennyezésre kellett volna koncentrálni. Ez is kicsúszott a stáb kezéből, mint a mezőgazdaság szemrevételezése is, amely szerintem az eddigi sorozat leggyengébb adása. Kevesebbet kell fogni, és azt pontosan körbejárni, így a műsornak szerintem semmilyen haszna nem lesz. Nem sarkal cselekvésre. Az adások előtt az alábbi címszavakat olvashatjuk: fenntarthatóság, környezettudatos életmód, K+F, a jövő megoldásai. Nos, ezek az első négy részben ígéretek maradtak csupán, és ezt leírni nekem nem igazán örömteli.
Dr. Darvas Béla

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás