Hirdetés

2021 novemberében a természetvédelmi hatóság (Pest Megyei Kormányhivatal) 300 000.- Ft természetvédelmi bírságot szabott ki Veresegyház Város Önkormányzatára az Álom-hegyi tározó építése kapcsán.Az indokolás szerint 2021 májusában, védett madarak költési idején növényzetirtást és tereprendezést végeztek a tározó területén. A hatóság a június 10-ei terepszemléje során jegyzőkönyvben rögzítette, hogy a munkálatok az alábbi védett madarakat veszélyeztette, illetve zavarta: füles kuvik, fekete gólya és nagy kócsag (fokozottan védettek), szürke gém, barna rétihéja, búbos banka, fülemüle, barátposzáta, mezei poszáta, énekes nádiposzáta, citromsármány
A Tavirózsa Egyesületnek – a felháborodott lakosság aktív közreműködésével – tavaly az utolsó pillanatban sikerült megakadályoznia, hogy a fészkelő füleskuvikokat és odújukat a munkagépek a tározó melletti erdő kivágása során megsemmisítsék.
A tározó építésének vízjogi engedélye alapján fa- és cserje kivágást vegetációs időszakon kívül, szeptember 1. és március 31. között lehet végezni, azonban a kivitelező ezt nem tartotta be.

Mint az egyesület honlapján írta: 2021. nyarán 413 aláírást gyűjtött össze az Álom-hegyi tározó és környezete helyi szintű védetté nyilvánítása érdekében.
A petíciót 2021. 07. 07-én átadtuk a város jegyzőjének, a védetté nyilvánítás azonban sajnos a mai napig nem került napirendre az önkormányzatnál. A védettség természetesen nem jelentené azt, hogy a továbbiakban ne lehetne rendezni a tározót és környezetét, de lehetőséget teremtene a természetvédelmi érdekek érvényesítéséhez, mellyel megőrizhetnénk többek között a gazdag madárvilágot és az újonnan megtelepedett védett növényfajokat is.

Pozitív hír, hogy információink szerint a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság a kivitelezési tervek módosítása érdekében már megkereste az önkormányzatot. A Tavirózsa Egyesület megad minden szakmai segítséget ahhoz, hogy a kezdeményezés célba érjen.

Nyitókép: Álomhegyi-tározó parti erdőirtás forrás: Tavirózsa Egyerület 2021 május

Kapcsolódó anyagok:

Természetkárosítás a Veresegyház Álomhegyi-tározónál

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás