Hirdetés

A veresegyházi Tavirózsa Környezet- és Természetvédő Egyesület által vezetett Lápi Élőhely-fejlesztési Mintaprogram (2008-) célja a ritka őshonos lápi növények és halak védelme, illetve hazai állományaik gyarapítása.

2019 tavaszán – immár harmadik alkalommal – két védett lápi növény, a gyilkos csomorika (Cicuta virosa) és a mocsári kocsord (Peucedanum palustre) egyedeit ültették ki a veresegyházi Malom-tó úszó nádasainak (úszólápjainak) szegélyébe és a Szadai Mintaterület tavacskáiba („Illés-tavakba”) telepített úszólápokra. A Malom-tavon begyűjtött magokból természetvédelmi mérnök hallgatók neveltek palántákat dr. Czóbel Szilárd irányításával, a Szent István Egyetem Botanikuskertjében,. A tavaly őszi felmérés eredménye szerint a korábbi telepítések sikeresek voltak, melyet mi sem bizonyít jobban, minthogy a növények többsége megmaradt, és 1-1 tő csomorika és kocsord virágot hozott és magot is érlelt.

Úszóláp-darab csomorikával (ld. bordós levélnyél) fotó: dr. Tatár Sándor

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is folytatódtak a védett lápi hal telepítések Szadán: májusban 71 db lápi póc (Umbra krameri) ivadékot helyezett ki az egyesület a veresegyházi Fabriczius József Általános Iskola diákjaival, Gyetvai Éva tanárnő vezetésével. A halak speciális, ívatóketreces szaporítása és nevelése a Szent István Egyetem Halgazdálkodási Tanszékének együttműködésével valósult meg (szakmai vezető: dr. Müller Tamás). Dióhéjban a projekt eddigi szadai eredményeiről:

  • összesen 1800 db lápi póc telepítése (részben természetes élőhelyekre),
  • 470-470 db réticsík és széles kárász telepítése,
  • 60 db csomorika és 15 db kocsord kiültetése (részben a Malom-tóba),
  • a Szadai Mintaterület tavainak vízminősége kiváló és a kihelyezetteken kívül további védett fajok telepedtek meg bennük (pl. békák, pettyes gőte, vízisikló).
Láp póc telepítés diákokkal fotó: dr. Tatár Sándor

Kiemelendő, hogy a klímaváltozás miatt különösen veszélyeztetettek védett lápjaink és ritka lápi fajaink, a hosszan tartó aszályos időszakok ugyanis pusztulásukhoz vezet.

A mintaprogram támogatói Szada Nagyközség Önkormányzata és az Agrárminisztérium Zöld Forrás Programja (PTKF/555/2018).

Dr. Tatár Sándor
projektvezető
Tavirózsa Egyesület

Nyitókép: szaporításra befogott póc, kárászok között fotó: dr. Tatár Sándor

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás