Hirdetés
(X)

A kültéri lépcső építése a dombos, hegyes vidékeken a legtöbb esetben elengedhetetlen. Akár még a házba való bejutás megkönnyítéséhez is szükségünk lehet néhány lépcsőfokra. És bár a legjobb az, ha szakemberre bízzuk ezt a műveletet, mi magunk is elkészíthetjük a saját lépcsőnket. Azonban akkor sem ugorhatunk neki csak úgy a feladatnak, megfelelő ismeret és felkészülés nélkül, ezért most összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat. 

Kültéri lépcsők típusai

Vannak szabadon álló és talajba süllyesztett lépcsőtípusok. Előbbi komoly szaktudást igényel, így ha ilyet szeretne, javasoljuk inkább szakemberre bízni. Utóbbival viszont mi magunk is bátran megpróbálkozhatunk, komolyabb előképzettség nélkül is. Főleg, hogy olyan kiváló, az építést megkönnyítő termékek vannak már a piacon, mint a Barabás Téglakő Kft. lépcsőelemei.

Méretezés

A tervezést kezdjük a méretezéssel. Van erre egy úgynevezett lépcsőképlet, ami így néz ki:

  • Képlet: 2 m + l = 60-65 cm.
  • Ebből az “m” a lépcsőfok magasságát jelenti.
  • Az “l” pedig a fellépő mélységét.

Ez tehát azt jelenti, hogy ha egy 20 centiméteres fellépőmagasságot szeretnénk, akkor ahhoz legalább 20-25 cm-es mélységre lesz szükség.

A tervezésnél érdemes figyelembe venni azt az ajánlást is, hogy kültéren inkább laposabb, kevésbé meredek lépcsőket javasolt építeni. A túl hosszú lépcsőszakaszokat törjük meg pihenőkkel, gondolva a nehezebben mozgókra, idősebbekre is.

Épített vagy előregyártott?

Amikor felmerül ez a dilemma, akkor azt mondhatjuk, hogy – mivel bármelyik jó választás – azt kell figyelembe venni a választáskor, hogy mennyi idővel és szaktudással rendelkezünk. Az épített lépcsők ugyanis mindkettőből többet igényelnek, míg a kész elemekből összeállított lépcsők gyorsabban és egyszerűbben elkészülnek. Komolyabb gyakorlat vagy szaktudás nélkül mindenképp az előregyártott, kész lépcsőelemek használatát javasoljuk. A Barabás Téglakő kínálatában szerencsére ezek is megtalálhatóak. 

A kültéri lépcső építésének menete

  1. Alapozó földmunkákkal kezdünk. Először is kiszedjük a földet úgy, hogy már nagyjából kialakítjuk azt a dőlésszöget, amit szeretnénk elérni a végén. A magasságnál kb. 15-20 cm-rel számoljunk, ami mindenki számára kényelmes.
  2. Jöhet a betonozás. A függőleges lapok alól csákánnyal szedjük ki a földet annyira, hogy egy kb. 25-30 cm-es árok keletkezzen. Mehet bele 5-10 cm híg beton, majd állítsuk bele a járdalapot, amit gumikalapáccsal üssünk le. Végül max 15 cm-nek kell kiállnia (egy 40 cm-es járdalap esetén). A következő lépcsőfok mehet 15 cm-rel feljebb és 30 cm-rel beljebb. Ne sajnáljuk az időt arra, hogy pontosan kimérjük, mert sok múlik ezen.
  3. Jöhetnek a vízszintes felületek. A betonozás után a járdalapok alá tegyünk némi teherhordó réteget (ez lehet murva vagy sóder), valamint 1-3 cm ágyazó homokot.

Most már, hogy leírtunk pár dolgot, amire figyelni kell, illetve az egész folyamatot is átvettük, hogy érzi, fog menni egyedül? Ha nem, akkor bízza nyugodtan szakemberre. Önnek elég az is, ha megbeszélik, mennyi lépcsőelemet rendeljen, és ezek kiszállítását követően már indulhat is a munka!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás