Hirdetés
greenfo/MTI

Európa legnagyobb olajcégének 13 év óta nem volt olyan alacsony profitja, mint a negyedik negyedévben. A bevétele a felére esett vissza a tavalyinak, az utóbbi két hétben volt a legmeredekebb a csökkenés. A Shell több ezer munkahelyet kénytelen megszüntetni.

A negyedik negyedévben 1,8 milliárdos profitot termelt a holland vállalat, míg egy évvel korábban ugyanebben az időszakban 3,3 milliárdos bevétele volt a Shellnek.
2015-ben összesen 3,8 milliárdos profitról tudtak beszámolni, míg 2014-ben 19 milliárdról – írja a BBC. A cég a profit visszaesése miatt tízezer fős leépítésre készül, és emellett az idei évre tervezett beruházásait is erősen vissza kell, hogy fogja. A működési költségeket már tavaly is nagyjából 4 milliárd dollárral – körülbelül tíz százalékkal – csökkentette, az idén viszont további 3 milliárd dollárt faragnának le a költségekből.

A Shell alkalmazottainak száma az MTI szerint jelenleg még 94 ezer. Január végén közben a Royal Dutch Shell Plc részvényesei megszavazták a BG Group Plc mintegy 50 milliárd dolláros megvásárlását. A társaság megvásárlásával a Shell domináns pozícióra tenne szert a brazil part menti olajmezők kiaknázásában. A tranzakció lezárására február közepén kerülhetne sor. De míg a BG Group bekebelezésének döntésekor egy hordó olaj ára még 55 dollár volt, mostanra ez is jelentősen visszaesett: az olajár 30 dollárt jelent hordónként. Így a BBC szerint állítólag mostanra már több vezető részvényes is ellenzi az akvizíciót.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás