Hirdetés
Forrás: 444.hu

január 24-én a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Putnokon nagyszabású rendőrségi akció volt, „ utcákat zártak le és két ingatlanban tartott házkutatást, illetve tartóztatta le a rendőrség az ott élő vadászokat” – írja a megyei hírportál.

A Boon.hu úgy tudja, hogy a jeladós svájci szürke farkas kilövése után széles körű nyomozásba kezdett a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a megyében, ez vezetett el a mostani akcióhoz is.  A lap megkeresésére a rendőrség annyit közölt, hogy „ január 24-én reggel Putnokon a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda hajtott végre helyszíni intézkedést, azonban a nyomozás érdekére tekintettel egyelőre nem áll módunkban az ügyről bővebb tájékoztatást adni”. Egy másik cikkében a portál később azt is írta, hogy Putnok után egy másik borsodi településen is megjelentek a rendőrök, és ott egy telephelyen öt farkas koponyáját találták meg.

Bizonyítékként koponyák

Most azonban az NNI szívós nyomozásának köszönhetően úgy tűnik, hogy minimum hárman horogra akadtak, akiket a múlt héten be is gyűjtöttek. A lap több helyről megerősített információi szerint ugyanis Putnok után egy másik település határában is megjelentek a rendőrök egy telephelyen, ahol nem is akármilyen „fogás” lett az akció vége, ugyanis öt farkas koponyáját találták meg. Úgy tudják nem a telephely tulajdonosa, hanem egyik vezetője lehet sáros az ügyben.  Amelyben továbbra is hírzárlat van a hatóságok részéről – mint általában az NNI által vezetett nyomozásoknál ez lenni szokott. Így egyelőre nem tudni, hogy mi lehet az ügyekből, de úgy tudjuk a vadászokat már hazaengedték és egyelőre nem kezdeményezték a letartóztatásukat sem.

Vegyes a megítélés

A farkasok megtelepedése kapcsán elég vegyes a megítélés a lakosság tekintetében. Van, aki örül neki és egy olyan természetes folyamatként tekint a visszatérésükre, ami fontos a biodiverzitás, a természet körforgása szempontjából. Sokan azonban félnek tőlük, illetve rendszeresen előfordul az is, hogy a farkasok haszonállatokat ejtenek – mint arról a közelmúltban is beszámolt a boon -, ami nem tesz jót a megítélésünknek.

Így többek szerint igenis tizedelni, irtani kell őket, sőt van, aki azt állítja, hogy hivatalos helyen is erre bíztatják a vadászokat.

svájci farkas jeladóval forrás: Gruppe Wolf Schweiz FB

 

Vadászmese, avagy a jeladós farkas és a magyar igazság

Az M237 kódjelű farkas körülbelül egy éve kezdte meg útját Svájcból, és közel 2000 kilométeres párkeresésével európai rekordot döntött. Nyílegyenesen szelte át Ausztriát, csak Bécs felé tett kitérőt, de a Dunától visszafordult, kicsit kóválygott Wiener Neustadt alatt, majd egyenesen Magyarországra tartott. Itt végigzarándokolt a Bakonyon, a Vértes lábánál, a Velencei-hegység fölött, majd Budapestnek vette az irányt. Ott a Budai-hegységben kóválygott, még Buda lakott területeit is érintette egy rövid időre. Eztán továbbállt a Pilisbe, Dunabogdánynál átúszott a Dunán, és Salgótarján alatt haladt el. Az őt nyomon követő Gruppe Wolf Schweiz (svájci farkasfigyelő csoport) a borsodi Hidasnémetinél vesztette nyomát. Eddig mindenki ismeri a történetet. Az alábbi írás azonban két részből áll. Először tényekről lesz szó, bár ezek között sem könnyű az eligazodás, a második részt pedig nevezzük egyszerűen mesének. Vadászmesének.

Nyitókép:  illusztráció –  szürke farkas Canis lupus koponya forrás: centerofthewest.org

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás