Hirdetés

Sem új atomerőművet, sem a paksi élettartamának meghosszabbítását nem támogatja a magyarok közel kétharmada – derül ki a Mediánnak az origo számára készített felméréséből. A megkérdezettek elsöprő többsége a megújuló energiaforrásokra esküszik, a kormány azonban eltökélt a paksi bővítés mellett, amelyről szinte teljes politikai egyetértésben döntöttek még a Gyurcsány-kormány utolsó napjaiban.

A közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 32 százaléka támogatja, 63 százaléka elleni a Paksi Atomerőmű élettartamának meghosszabbítását, új atomerőmű építését a válaszadók 36 százaléka támogatja, 58 százaléka ellenzi. Összességében a lakosság 43 százaléka mindkét javaslatot ellenzi – olvasható a felmérésről közölt írásban.

A Medián felmérése rámutat arra is, hogy a Paksi Atomerőmű megítélésére hatással volt a márciusi fukusimai atombaleset, de az atomenergiával szembeni ellenérzések feltehetően ettől függetlenül is éltek a magyar lakosságban. A kutatás szerint a megkérdezettek 46 százaléka rendkívül veszélyesnek tartja a nukleáris hulladékot, és csak 1 százalék gondolja úgy, hogy veszélytelen. Az atomerőműveket a válaszadók 34 százaléka tartja rendkívül veszélyesnek, a Paksi Atomerőművet pedig a megkérdezettek 29 százaléka – közölte az Origo.

A megkérdezettek 51 százaléka szerint legkevésbé az atomenergia termelését kellene támogatni, és 7 százaléka mondja, hogy leginkább az atomenergia terjedését kell segítenie az államnak. A megkérdezettek 80 százaléka leginkább a megújuló energiaforrásokat támogatná – írja az Origo a Medián felmérése alapján.

atomenergia megítéléseatomenergia megítélése

A Greenpeace üdvözli a kutatás eredményeit.

A Medián felmérése szerint „szinte teljes az egyetértés a magyar társadalomban arról, hogy az államnak leginkább a megújuló energiaforrások használatát kellene ösztönöznie. A többség azzal is egyetért, hogy a legkevésbé az atomenergiát kellene támogatni.
Rohonyi Péter, a Greenpeace kampányfelelőse szerint „mától az atomenergia támogatóinak vállalniuk kell: nemcsak a fenntarthatósággal és a gazdasági érdekeinkkel mennek szemben, de egy demokratikus országban a többség akaratával is.

Immár nem „csak” neves közgazdászok és egyéb szakemberek tartják anyagi, energetikai, környezetvédelmi okokból halva született ötletnek ma Magyarországon egy új atomerőmű építését: a közvélemény kétharmada is letette a voksát az atomenergia ellen és a megújulók mellett.

Nemsokára, újabb kiadásban napvilágot lát a Greenpeace magyar Energia[Forradalom] tanulmánya, amely igazolja, hogy Paks már rövid távon is kiváltható megújuló energiaforrásokkal és energiahatékonysággal. A Greenpeace Energia Forradalom tanulmánysorozatának megbízhatóságát többek között az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC) által idén megjelentetett, hároméves kutatás alapján készült megújuló energetikai jelentés is igazolja.

Rohonyi Péter hozzátette: A március óta tartó, újabb és újabb fordulatokat produkáló fukusimai atomkatasztrófa után egy újabb tragikus bizonyosságát láthattuk szeptember 12-én Franciaországban, hogy a nukleáris ipar nem biztonságos. Ez súlyos emlékeztető a magyar kormány számára is, hogy kövesse Németország és várhatóan Japán példáját az atomenergia kivezetése terén, és ne kísérletezzen a negyven éves szovjet technikát képviselő paksi blokkok üzemidejének újabb húsz évre való meghosszabbításával. Ehelyett a fenntartható, modern, zöld munkahelyeket teremtő energiahatékonyságra és megújulókra kell alapoznunk gazdaságunkat.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás