Hirdetés
Forrás: hvg.hu

A fekete-tengeri térség országainak tengerbiológusai és ökológusai megkongatták a vészharangot, mivel a delfinek már negyedik hónapja pusztulnak tömegesen az orosz invázió és az orosz flotta tengeri tevékenysége miatt.

Ivan Ruszev, az ukrán Tuzly-torkolatok Nemzeti Természetvédelmi Park környezettudósának becslése szerint legalább 5000 delfin pusztult el a Fekete-tengerben március és július között. Ruszev szerint ez a szám háromszorosa a háború előtti adatoknak – írta a Kyiv Independent.

A delfinek echo-lokációt, más néven szonárt használnak kommunikációra, táplálékkeresésre és tájékozódásra. Az orosz Fekete-tengeri Flotta tengeralattjárói és erős hidrokollátoraik által keltett állandó víz alatti zaj, valamint robbanások akusztikus traumát okoznak a delfinek, megbénítva ezt a létfontosságú visszhangelhárító rendszert.

Ennek eredményeként a delfinek nagyobb számban pusztulnak el, mivel nehezen találnak táplálékot, és a legyengült immunrendszer miatt fogékonyak lesznek a vírusokra és parazitákra. Mivel az orosz hadihajók a Fekete-tengert használják rakéták kilövésére Ukrajna területére, a tömeges pusztulás várhatóan folytatódni fog, és pusztító hatással lesz a Fekete-tenger ökoszisztémájára.

Ruszev azt mondja, hogy a partra mosódó delfinek száma általában csak az elpusztult delfinek 5%-át teszi ki. Azokat, amelyek nem találhatók meg a strandokon, megeszik a madarak, rákfélék és más tengeri ragadozók.

Az ukrajnai Tuzly Estuaries Nemzeti Természetvédelmi Park egyik alkalmazottja az odeszai régióban egy delfin testét vizsgálja, amely 2022. július 16-án került a partra.

 

Ráadásul a Fekete-tengerben a folyamatos robbanások hatására a delfinek gyorsan a víz felszínére úsznak, légembóliát okozva – hasonlóan a dekompressziós betegséghez, amely akkor fordul elő, amikor a búvárok túl gyorsan kerülnek a felszínre, és nitrogénbuborékok képződnek a véráramban. „Ha ez gyorsan megtörténik, vérrögök jelennek meg, és a delfinek elpusztulnak” – mondta Rusev.

A Fekete-tenger delfinállománya az elmúlt száz évben rohamosan csökkent. Az ukrán Környezetvédelmi és Természeti Erőforrások Minisztériuma szerint kevesebb mint 5 százalékára csökkent, a múlt századi 6 millióról a mai 253 000-re. Radioaktív szennyezés és rakéták által okozott vegyi szennyezés is fenyegeti a Fekete-tenger élővilágát, de a hatások valószínűleg csak később lesznek láthatóak.

„A ma létező egyedülálló halfajok közül sok eltűnik. Egy egész ökoszisztémát fogunk elveszíteni” – mondta Ruszev.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás