Hirdetés

A Tiszántúli Természetvédők Társulata a magyar és európai uniós jogszabályok rendelkezéseinek és előírásainak betartásával járt el, sem a szervezet, sem annak vezetője “jogtalan előnyt” nem kért és nem is fogadott el.

Tájékoztatjuk a magyar és a nemzetközi közvéleményt, az írott és elektronikus sajtót arról, hogy a magyarországi AUDI beruházással kapcsolatos közigazgatási és jogi eljárás során szervezetünk a hatályos magyar és európai uniós jogszabályok rendelkezéseinek és előírásainak betartásával járt el, sem szervezetünk, sem annak vezetője "jogtalan előnyt" nem kért és nem is fogadott el.

Mindezt igazolja az a tény, hogy szervezetünk vezetőjének ideiglenes fogva tartását az illetékes bíróság nem tartotta indokoltnak és azonnali szabadon bocsátásáról hozott határozatot. Meggyőződésünk szerint a bíróság ezen döntése összhangban áll a környezeti ügyekben az információhoz való hozzáférésről, a nyilvánosságnak a döntéshozatalban történő részvételéről és az igazságszolgáltatáshoz való jog biztosításáról szóló, Aarhusban, 1998. június 25-én elfogadott Egyezmény kihirdetéséről szóló 2001. évi LXXXI. törvény 3. cikk 8. pont rendelkezéseivel, mely szerint: "Valamennyi Fél biztosítja, hogy ezen Egyezmény rendelkezéseivel összhangban jogait gyakorló személyeket nem büntetik, nem üldözik és semmilyen más módon nem zaklatják a részvételük miatt."

A közigazgatási bíróságon indított kereset visszavonására a szervezetünket ért támadások és fenyegetések, valamint a bíróság által előírt, az ügy súlyának és jelentőségének megfelelő jogi képviselet hiánya miatt került sor. Mivel az ügyben hivatalos jogi eljárás is van folyamatban az Európai Bizottság előtt, így a továbbiakban az Európai Unió jogintézményei (az Európai Parlament, Európai Ombudsman, Európai Központi Bíróság) előtt kívánjuk elősegíteni a közösségi környezetvédelmi jog érvényesülését Magyarország, valamint a Kárpát-medence természetvédelmi területeinek és Natura 2000 területeinek, kivételes – egyszersmind pótolhatatlan – természeti értékeinek védelme és hosszú távú megőrzése érdekében.

Kelt: 2011. június 5-én, a "Környezetvédelem Világnapján".

Tiszántúli Természetvédők Társulata
Society of Conservationists of Eastern Hungary
4024 Debrecen, Szent Anna u. 16.
Tel.: 36 52/429-886
36 30/4924575

Kapcsolódó anyagok:

Szabadlábon Zsák Ferenc Tibor

Megzsarolták az Audit?

Természetvédő kontra Audi – zsarolás?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás