Hirdetés

A biológiai sokféleség nemzetközi napja minden év május 22-én olyan világnap, amely az élővilág sokféleségére, illetve az azt fenyegető veszélyekre igyekszik ráirányítani a széles nyilvánosság figyelmét. A címben szereplő krokodilos hírnek ehhez ugyan semmi köze, de legalább felvidítja a biodiverzitás védelmének világnapján az olvasót 🙂

A kacagtató orosz krokodilos sztori előtt komolyan a mai világnapról:

A választás azért esett május 22-ére, mert 1992-ben ezen a napon fogadták el a Biológiai Sokféleség Egyezmény végleges szövegét az ENSZ Környezeti Programjának (UNEP) Nairobiban tartott konferenciáján. Az egyezmény „azt a célt tűzte ki, hogy 2010-re világszinten jelentősen mérsékelni kell a biológiai sokféleség csökkenésének jelenlegi ütemét. A 2010-re vonatkozó célkitűzést később a Fenntartható Fejlődés Világcsúcs is elfogadta.

„A rendezvény alapját Edward O. Wilson amerikai rovarász és természetvédelmi szakember teremtette meg 1997-ben, amikor több tucat botanikus és zoológus részvételével a New York állambeli Walden-tó környékén megnyitotta az első Biodiverzitás Napot. Május 22-ét, az ENSZ közgyűlése 2000-ben nyilvánította a Biológiai Sokféleség Nemzetközi Napjává. Korábban december 29-éhez, a biológiai sokféleség egyezmény hatályba lépésének évfordulójához kötődött e jeles nap, azonban az év végi ünnepek miatt a világ sok országában problémát jelentett az eseményről kellő súllyal megemlékezni.

És akkor az MTI híre az index tolácsolásában:
 

Súlyosan megsérült Fegya, a krokodil

Súlyosan megsérült egy cirkuszi krokodil, amire ráesett egy 120 kilós könyvelő Murmanszk térségében, de már túl van a veszélyen. Fegya, a kétméteres krokodil kedden egy mikrobusz hátsó részében utazott Szeveromorszkba egy előadásra, amikor egy éles kanyarban rázuhant a mellette ülő termetes asszony, a cirkusz könyvelője.

A krokodil a sokktól három órán át hányt, az életéért is aggódtak, a 120 kilós nőt csak kisebb sérülések érték.

A krokodil nem szenvedett belső sérüléseket, ennek ellenére kihagy néhány következő előadást, amikre Moszkvába várják, a televízióban fog fellépni.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás