Hirdetés
Forrás: hvg.hu

Barcelona kitiltja az AirBnb-t, máshol a strandolókat zaklatják: Spanyolország háborút indított a turisták ellen. Egyre több eszközzel próbálják meg visszaszorítani a turizmust, miközben az országnak szüksége van a vakációzók pénzére.

Alig indult be a nyári szezon, sok Spanyolországba látogató turista érezheti azt, hogy nem szívesen látott vendég. Néhány napja jelent meg egy felvétel arról, hogy helyiek megakadályozták, hogy a nyaralók bejussanak Mallorca egyik legnépszerűbb strandjára. A turisták és influenszerek körében is népszerű Caló des Morónál a tiltakozók azt kiabálták, hogy „Turisták, haza!”. Mások transzparenseket tartottak a magasba: „Vigyázzatok a helyiekkel, dühösek vagyunk!”.  Azoknak, akik már a strandon voltak, össze kellett pakolniuk a cuccaikat, és távozniuk kellett a tüntető helyiek tapsa közepette.

Mallorca fővárosában a Kevesebb turizmus – több élet elnevezésű csoport osztogatott szórólapokat „Nem vagytok szívesen látva” felirattal. „A tömegturizmus elűzi a helyieket az otthonaikból, pazarolja a szükséges erőforrásokat, felszámolja a jószomszédiság kultúráját, megöli a helyi kereskedelmet, növeli az árakat, csak bizonytalan munkát teremt, és tönkreteszi az örökséget. Mi nem vagyunk a ti vidámparkotok!” – hirdetik.

A turisták ellen indított háború részeként értelmezhető az is, hogy Barcelona polgármestere arra tett ígéretet, hogy 2029-ig betiltja az AirBnb-t, kétségbeesett kísérletként arra, hogy megállítsa a bérleti díjak emelkedését, és megvédje a helyieket a tömegturizmus hatásaitól. Ha az önkormányzat jóváhagyja a javaslatot, a következő lépésben elkezdik megtagadni az új engedélyek kiadását, illetve nem újítják meg a meglévőket. Barcelonába, ahol 2011-ben vezették be az AirBnb-k engedélyezési rendszerét, évről évre több turista özönlik, mint bármely másik spanyol városba, ami komoly lakhatási válságot okozott, különösen a helyi fiatalok körében. Az elmúlt tíz évben a bérleti díjak 68 százalékkal emelkedtek, a lakásvásárlás költségei pedig 38 százalékkal nőttek.

A tömegturizmus további visszaszorítása érdekében a spanyol város megemelte az idegenforgalmi adót is, a turistáknak mostantól minden Barcelonában töltött éjszaka után 3,25 eurós díjat kell fizetniük a szállásköltségek után.

Mindeközben a Costa Blancán a turistákat akár 200 euróra is megbírságolhatják, ha engedély nélküli árusoktól vásárolnak szuvenírt. Megalufban pedig megtiltották a nyaralóknak, hogy az utcán igyanak.

Az egyik mallorcai helyi lap felmérése szerint a tiltakozás már most visszaütött, a tömegturizmus elleni tüntetések miatt az emberek mintegy 44 százaléka kétszer is meggondolja, hogy a népszerű szigeten foglaljon-e nyaralást. Utazási szakemberek ezért arra figyelmeztetik a tiltakozó helyieket, vigyázzanak azzal, hogy mit kívánnak, miután a helyi gazdaság nagyban támaszkodik a turizmusra, amely munkahelyeket teremt, és pénzt hoz a régióba.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás